Проєкт Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконний обіг в Україні лікарських засобів

19 Липня 2023 11:52 Поділитися

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ПОДАННЯ

Відповідно до статті 93 Конституції України, статті 12 Закону України «Про статус народного депутата України» та статті 89 Регламенту Верховної Ради України в порядку законодавчої ініціативи вносимо на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконний обіг в Україні лікарських засобів. Представляти проєкт Закону під час його розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України буде народний депутат України С.В. Кузьміних.

Народні депутати УкраїниС.В. Кузьміних та інші

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконний обіг в Україні лікарських засобів

  1. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту Закону

Станом на сьогоднішній день, близько 5% від загального роздрібного ринку лікарських засобів перебуває в незаконному обігу. Зазначена проблема, також безпосередньо стосується й обігу незареєстрованих лікарських засобів. Наприклад, поява таких незареєстрованих в законному порядку лікарських засобів на вітчизняному ринку пов’язана з наявністю в чинному законодавстві норм, які дозволяють громадянам ввозити в Україну незареєстровані лікарські засоби для власного використання, а потім їх переведення в незаконний обіг.

Також це стосується і випадків перепродажу лікарських засобів, які закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів або реалізації незареєстрованих лікарських засобів, які надійшли до України, як гуманітарна допомога. Окрім того, поширеним порушенням обігу лікарських засобів в нашій державі, є неліцензована інтернет-торгівля лікарським засобами, в тому числі і незареєстрованими.

Зважаючи на те, що вживання (застосування) громадянами України незареєстрованих лікарських засобів може призвести до вкрай негативних наслідків для їх здоров’я, керуючись положеннями статті 49 Конституції України, яка гарантує право кожного громадянина нашої держави на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування, пропонуємо доповнити Кримінальний кодекс України нормою, яка чітко визначить склад правопорушення і відповідальність за незаконний обіг лікарських засобів, зокрема ввезення в Україну незареєстрованих лікарських засобів з метою збуту чи розповсюдження або їх зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, крім випадків передбачених чинним законодавством.

  1. Цілі та завдання проєкту

Закону Проєкт Закону розроблено з метою встановлення кримінальної відповідальності за незаконний обіг в Україні лікарських засобів.

  1. Загальна характеристика і основні положення проєкту

Закону Проєктом Закону, шляхом доповнення Кримінального кодексу України новою статтею 3051 («Незаконний обіг в Україні лікарських засобів») пропонується встановити кримінальну відповідальність за ввезення в Україну незареєстрованих лікарських засобів з метою збуту чи розповсюдження або їх зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, крім випадків передбачених чинним законодавством, передбачивши покарання для винних осіб у вигляді позбавлення волі на строк від одного до п’яти років (частина перша статті).

У випадку повторного вчинення правопорушень визначених частиною першою цієї статті або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або у великих розмірах, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна (частина друга статті).

У разі вчинення дій, передбачених частинами першою або другою цієї статті, вчинених організованою групою або вчинених в особливо великих розмірах, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна (частина третя статті).

  1. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Правовідносини в зазначеній сфері регулюються Конституцією України, Кримінальним кодексом України, законом України «Про лікарські засоби» та іншими нормативно-правовими актами. Положення даного законопроєкту не потребують внесення змін до інших Законів України.

  1. Фінансово-економічне обґрунтування проєкту

Закону Проєкт Закону не потребує додаткових витрат із Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

  1. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття проєкту Закону

Прийняття проєкту Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконний обіг в Україні лікарських засобів стане важливим кроком на шляху удосконалення системи обігу лікарських засобів в Україні та дозволить правоохоронним органам більше ефективно протидіяти незаконному обігу лікарських засобів.

Окрім цього, якнайшвидше впровадження в законодавчу базу нашої держави пропонованих законопроєктом норм, дозволить максимально запобігти можливим негативним наслідкам для здоров’я громадян, пов’язаних з вживанням лікарських засобів неналежної якості.

Разом до Перемоги! Слава Україні!

Народні депутати УкраїниС.В. Кузьміних та інші

Проєкт закону

зареєстровано у Верховній Раді України

17.07.2023 р. № 9500

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконний обіг в Україні лікарських засобів

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести до Кримінального кодексу України (Відомості Верховної Ради України, 2001, № 25-26, ст.131 із змінами) такі зміни:

1. Доповнити Кодекс статтею 3051 такого змісту:

«Стаття 3051 . Незаконний обіг в Україні лікарських засобів

  1. Ввезення в Україну незареєстрованих лікарських засобів з метою збуту чи розповсюдження або їх зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, крім випадків передбачених чинним законодавством, — карається позбавленням волі на строк від одного до п’яти років.
  2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або у великих розмірах, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна.
  3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або вчинені в особливо великих розмірах, — караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна.

2. Вилучити з тексту абзацу першого частини першою статті 3211 слово «завідомо».

ІІ. Прикінцеві положення

  1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
  2. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом:

1) привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

2) забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Голова Верховної Ради України

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

до проєкту Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконний обіг в Україні лікарських засобів

Зміст положення (норми) чинного акта законодавства Зміст відповідного положення (норми) проєкту акта

Кримінальний кодекс України

(Відомості Верховної Ради Української РСР (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131)

Стаття відсутня Стаття 3051 . Незаконний обіг в Україні лікарських засобів

1. Ввезення в Україну незареєстрованих лікарських засобів з метою збуту чи розповсюдження або їх зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, крім випадків передбачених чинним законодавством, — карається позбавленням волі на строк від одного до п’яти років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або у великих розмірах, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або вчинені в особливо великих розмірах, — караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна

Стаття 3211 . Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів

1. Виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів — караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Стаття 3211 . Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів

1. Виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут фальсифікованих лікарських засобів — караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Народні депутати УкраїниС.В. Кузьміних та інші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті