Порушений кишковий мікробіом є ключовим фактором розвитку депресії?

24 Липня 2023 3:20 Поділитися

Депресія є однією з найбільш погано вивчених хвороб, оскільки механізми її розвитку залишаються невідомими. Більшість антидепресантів спрямовані на моноаміновий шлях, утім зараз з’являється все більше доказів більш складної взаємодії багатьох шляхів, що включає широкий спектр метаболічних змін, що охоплюють енергетичний і ліпідний обмін.

Попередні дослідження з використанням метаболомічної платформи протонного ядерного магнітного резонансу (ЯМР) Nightingale показали «зсув» у бік зниження рівня ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) і підвищення рівня ліпопротеїнів дуже низької щільності (ЛПДНЩ) і тригліцеридів у пацієнтів із депресією.

Дослідники зазначають, що мікробіом кишечнику, який головним чином змінюється завдяки дієті, є основним чинником, що визначає циркулюючі ліпіди, зокрема тригліцериди та ЛПВЩ, і регулює функцію мітохондрій. Відомо, що у пацієнтів із великим депресивним розладом (ВДР) виявляють порушення мікробіому кишечнику.

Мікробіом кишечнику може пояснити частину зміни рівнів ЛПДНЩ і ЛПВЩ, що відмічають у пацієнтів з депресією. Кілька досліджень оцінювали вплив кишкової мікробіоти на депресію, але через невеликі розміри вибірки та неадекватний контроль побічних факторів більшість їх висновків не можна було відтворити.

Використовуючи дані Біобанку Великобританії, дослідники вивчили понад 58 тис. осіб віком 37–73 років на момент початку дослідження. Вони використовували дані про метаболіти плазми крові при депресії на основі ЯМР-спектроскопії. Особи, які не повідомляли про депресію на початковому рівні, слугували контрольною групою.

У повністю скоригованому аналізі виявлено, що метаболічні ознаки ВДР складаються зі 124 метаболітів, які охоплюють шляхи енергетичного та ліпідного обміну. Дослідники відзначають, що ці «нові знахідки» включали 49 метаболітів, які беруть участь у циклі трикарбонових кислот, — цитрат і піруват.

Висновки свідчать, що рівні жирних кислот, проміжних кислот та ЛПДНЩ змінюються у зв’язку з процесом захворювання. З іншого боку, ЛПВЩ та метаболіти з циклу трикарбонових кислот не показали схожих результатів.

Також учені відмітили, що представники Sellimonas, Eggerthella, Hungatella та Lachnoclostridium були більш поширеними, а представники Coprococcus, Lachnospiraceae, Eubacterium ventriosum, Subdoligranulum та Ruminococcaceae — виснажені в кишечнику пацієнтів із більшими проявами симптомів депресії. Ці мікроорганізми беруть участь у синтезі важливих нейромедіаторів, таких як гамма-аміномасляна кислота, бутират, глутамат і серотонін.

Дослідники зазначили, що поки триває процес дослідження причинно-наслідкових зв’язків такого впливу, лікарям слід порадити пацієнтам із ВДР змінити свій раціон, збільшивши споживання свіжих фруктів, овочів і цільного зерна, оскільки вони забезпечують необхідну кількість клітковини для кишкової мікробіоти. У той же час пацієнтам слід рекомендувати звести до мінімуму споживання цукру та оброблених харчових продуктів, які чинять протилежний вплив на мікробіом кишечнику та пов’язані з сильнішим запаленням.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті