Біль у горлі при алергії: чим допомогти?

27 Липня 2023 3:02 Поділитися

На вулиці спека, а такі симптоми, як біль у горлі та нежить нікуди не зникають. І справа тут зовсім не у вірусах, холодному морозиві чи купанні в озері. Постійний дискомфорт у горлі, що супроводжується іншими симптомами запалення, може вказувати на алергію. А влітку алергенів, звичайно, вистачає.

Алергія — гіперактивна реакція імунної системи у відповідь на потрапляння алергену (пилку, пилу, алергенних продуктів харчування, шерсті). З невідомих причин організм плутає нешкідливі речовини (алергени) та починає активно атакувати їх, виділяючи гістамін. Основна відмінність між застудою та алергією полягає в тому, що застуда зазвичай триває щонайбільше 2 тиж, тоді як алергія — це хронічна патологія.

Під час алергії виникають симптоми, дуже схожі з проявами вірусного захворювання — кашель, чхання, риніт, сльозотеча та біль у горлі. Алергічний біль у горлі — неприємне відчуття, пов’язане з так званим постназальним застоєм, що виникає у відповідь на постійне подразнення. Щодня залози носа і горла виробляють 1–2 літри слизу. Цей слиз виконує багато важливих функцій, таких як очищення носових ходів і зволоження повітря, яке ми вдихаємо. Зазвичай ми ковтаємо його, самі того не помічаючи, але іноді починаємо відчувати, як він стікає по задній стінці і накопичується в горлі (особливо часто у дітей, які не можуть добре очистити ніс). При постназальному застої слиз постійно лоскоче глотку, викликаючи подразнення й інші симптоми, такі як відчуття стороннього тіла в горлі або бажання часто ковтати.

Щоб знизити ймовірність розвитку алергічних реакцій, рекомендовано:

  • уникати контакту з відомими алергенами;
  • вживати багато рідини;
  • використовувати зволожувач повітря;
  • під голову на ніч ставити більшу подушку, щоб слиз не накопичувався в задній частині глотки.

Лікарських засобів від алергії не існує, але є такі, що допомагають полегшити перебіг хвороби та усунути симптоми:

  • антигістамінні засоби (лоратадин, цетиризин, левоцетиризин, дезлоратадин, диметинден, клемастин, мебгідрoлін, фексофенадин, хіфенадин, хлоропірамін);
  • протинабрякові препарати для місцевого застосування (ксилометазолін, нафазолін, оксиметазолін, тетризолін, трамазолін, фенілефрин);
  • деконгестанти (Піновіт, Піносол);
  • протизапальні або знеболювальні засоби (парацетамол, ібупрофен):
  • промивання носової порожнини сольовими розчинами;
  • полоскання горла антисептиками та сольовими розчинами (Тантум Верде, Горлоспас, Стоматидин);
  • розсмоктування таблеток та льодяників (амбазон, декаметоксин, флурбіпрофен, цетилпіридин).

Слід пам’ятати, що усунення симптомів алергії не є позбавленням від хвороби, а неконтрольована тривалий час алергічна патологія та самолікування можуть призвести до серйозних захворювань (бронхіальної астми, отитів, аденоїдитів). Лише лікар може допомогти знайти раціональне рішення щодо усунення патології.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.healthline.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті