Регулярний сон пов’язаний зі збільшенням об’єму мозку?

15 Серпня 2023 12:46 Поділитися

Попередні дослідження, які вивчали потенційний зв’язок між сном і когнітивними здібностями у людей літнього віку, часто давали суперечливі результати.

Щоб прояснити цей зв’язок, британські учені досліджували зразки ДНК, когнітивні результати і дані функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ) 378 тис. учасників (середній вік 57 років).

Науковці дослідили 97 розділів генетичного коду, які раніше пов’язували з регулярним сном, і порівняли їх з фМРТ і когнітивними результатами між тими, хто генетично схильний до регулярного сну, і тими, хто ні.

Дослідники підрахували, що в осіб, генетично запрограмованих на регулярну дрімоту, об’єм головного мозку більший в середньому на 15,8 куб. см. Утім, різниці в об’ємі гіпокампу, часу реакції та візуальній обробці не виявлено.

Однак учені стверджують, що потрібна додаткова робота, щоб вивчити зв’язок між сном і когнітивними функціями, а також відтворити ці висновки за допомогою інших наборів даних і методів.

Результати дослідження доповнюють знання про вплив денного сну на здоров’я головного мозку, що має важливе значення для розуміння когнітивних порушень у старіючого населення.

Однак обмеженням цього дослідження є те, що про звичку дрімати учасники повідомляли самі, тому такі дані можуть бути не зовсім точними.

Утім навіть із такими обмеженнями це дослідження цікаве, оскільки воно доповнює дані про те, що сон важливий для здоров’я головного мозку, підкреслюють вчені.

За матеріалами www.sleephealthjournal.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті