Генна терапія проти хронічного болю

18 Серпня 2023 2:37 Поділитися

Біль — своєрідний психофізіологічний стан людини, специфічне відчуття, що виникає через вплив подразників, які зумовлюють органічні чи функціональні порушення в організмі. Але просто так біль не «вимкнути». Протягом століть вчені знаходилися в пошуку дієвих ліків і методів, які б змогли подолати цю проблему.  Тому довелося придумати знеболювальні засоби. Проте навіть досягнувши значних успіхів у розвитку медикаментозної анальгезії, не припиняється пошук нових методів та лікарських засобів, які стануть ефективнішими та безпечнішими альтернативами, наприклад, опіоїдам (трамадол, метадон, бупренорфін, героїн).

Іонні натрієві канали є вкрай важливими компонентами нервової системи, які відіграють ключову роль у виникненні та передачі болю. Увагу вчених привернув один з них — NaV1.7, який може стати розв’язанням проблеми болю після відкриття його важливості для людей з рідкісними генетичними больовими розладами. У деяких сім’ях мутація в гені, який кодує канал NaV1.7, дозволяє великій кількості натрію проникати в клітини, викликаючи інтенсивний хронічний біль. В інших родинах мутації, які блокують NaV1.7, призводять до повної відсутності болю. Вчені роками намагалися вибірково блокувати NaV1.7, але без успіху.

Дослідники з Центру дослідження болю при Стоматологічному коледжі Нью-Йоркського університету, США, використали інший підхід — замість того, щоб блокувати NaV1.7, вони вирішили ним керувати за допомогою специфічного білка під назвою CRMP2, що «взаємодіє» з іонним каналом натрію та модулює його активність, даючи змогу більшій чи меншій кількості натрію потрапляти в канал. Виявилося, що при блокуванні цієї взаємодії нейрон «заспокоюється», а біль втамовується.

Щоб обмежити зв’язок між білком CRMP2 і каналом NaV1.7, дослідники створили специфічний пептид і «вбудували» його в аденоасоційований вірус, що став транспортером генетичного матеріалу. Генномодифікований вірус ввели мишам з больовим синдромом, а через тиждень оцінили результат. І виявилося, що вираженість їх болю зменшилася.

Хоча ще потрібні додаткові клінічні дослідження методу на людях, вчені вважають, що розроблений генний терапевтичний метод може стати новим проривом у лікуванні болю різної інтенсивності.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами www.sciencedaily.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті