Програма реімбурсації «Доступні ліки» демонструє позитивну динаміку виконання — Віктор Ляшко

14 вересня розпочався Форум «Доступні ліки–2023», організований Національною службою здоров’я України (НСЗУ) у співпраці з проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed). Метою заходу є підбиття підсумків реалізації програми реімбурсації за 5 років дії Програми медичних гарантій та презентація стратегії розвитку.

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, під час заходу зазначив, що програма «Доступні ліки» спрямована на те, щоб кожен українець у кожному населеному пункті міг отримати лікарські засоби, яких він потребує, безоплатно або з частковою доплатою. Задля забезпечення ліками мешканців прифронтових територій і віддалених сіл Уряд дозволив створювати мобільні аптечні пункти підприємствам, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю ліками.

Наталія Гусак, голова НСЗУ, повідомила, що нині понад 14 тис. аптечних закладів мають договір із НСЗУ, де можна отримати ліки за програмою реімбурсації. Повну або часткову вартість оплачує держава через НСЗУ. За її словами, попри випробування війною, програма «Доступні ліки» працює з дотриманням ключових компонентів — доступності і чіткого маршруту пацієнта. Саме це й забезпечило її безперебійне функціонування під час повномасштабного вторгнення. Наступного року найбільшого оновлення і доповнення зазнає напрямок, який стосується психічних розладів.

Окрім того, у 2024 р. в державному бюджеті буде збільшено видатки на охорону здоров’я. Про це поінформував Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Тож програма реімбурсації ліків може ще розширитися. Він також зазначив, що, зокрема, з 2019 р. НСЗУ виплатила аптекам за відпущені препарати понад 7 млрд грн.

Детальніше про перебіг Форуму «Доступні ліки–2023» читайте найближчим часом на нашому сайті та у друкованій версії «Щотижневика АПТЕКА».

За матеріалами та фото moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті