Боротьба з фальсифікацією та контрафактом у сфері охорони здоров’я в Україні: перспективи та виклики

У вересні Американською торговельною палатою в Україні (American Chamber of Commerce in Ukraine — ACC) було організовано проведення круглого столу з питань, пов’язаних із боротьбою з фальсифікованою та контрафактною продукцією у сфері охорони здоров’я. Під час заходу обговорювали стан належного та всебічного розслідування у сфері фальсифікації та контрафакту лікарських засобів і питання щодо пошуку шляхів боротьби з цим. Також розглядали питання імплементації положень Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я (2011/62/EU) (далі — Конвенція), та запровадження верифікації лікарських засобів. У заході взяли участь представники українських органів державної влади, міжнародних партнерів, пацієнтських організацій та міжнародних фармацевтичних виробників.

Тетяна Прокопчук, віцепрезидент Американської торговельної палати в Україні, наголосила, що ACC серйозно ставиться до питань запобігання вчиненню та належного розcлідування злочинів у сфері порушення прав інтелектуальної власності, зокрема фальсифікації та незаконного обігу медичної продукції. Адже це як безпека пацієнтів і здоров’я нації, так і захист інвестицій та прав власності й встановлення рівних правил ведення бізнесу.

«Реалізація належного захисту прав інтелектуальної власності — один із найвищих стратегічних пріоритетів для бізнесу та наших компаній. Ми розуміємо важливість співпраці всіх зацікавлених сторін у цьому напрямку, тому АСС продовжує працювати над двома кроками — робота щодо забезпечення прозорого, неупередженого, своєчасного розслідування, а також напрацювання законодавчих та регуляторних змін, необхідних для системної роботи», — зауважила Т. Прокопчук.

Доріан Мазуркевич, аташе з питань інтелектуальної власності в країнах Євразії, Бюро патентів і товарних знаків США, Управління міжнародної торгівлі, Міністерство торгівлі США, Посольства США в Україні, зазначив, що ключовою для інноваційного та креативного секторів є законодавча та судова база, яка вселяє довіру інвесторів, і критично важливим для цього залишатиметься правозастосування.

Олексій Бонюк, начальник Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора, під час зустрічі відмітив, що представники Офісу Генерального прокурора, дослідили всі наявні в Україні кримінальні провадження, які стосуються підробки лікарських засобів. Цей аналіз показав, що наразі відсутній єдиний підхід до здійснення розслідування таких справ від алгоритму дій до кваліфікації кримінального правопорушення. Він додав, що ефективна взаємодія між правоохоронними органами, пацієнтськими організаціями та бізнес-спільнотою є надзвичайно важливою. Адже дасть можливість створити спеціалізований підрозділ з питань інтелектуальної власності при прокуратурах, починаючи з Офісу Генерального прокурора, для протидії всім правопорушенням з елементами порушення прав інтелектуальної власності.

Борис Даневич, співголова Комітету Палати з питань охорони здоров’я, компанія «CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang», звернув увагу, що Україна була першою країною, яка ратифікувала Конвенцію. Однак багато її положень не імплементовано.

Так, Україна не запровадила передбачену Конвенцією кримінальну відповідальність за фальсифікацію медичних виробів, ветеринарних препаратів, а також за транзит і експорт фальсифікованих ліків. Крім того, не запроваджено однозначної заборони і кримінальної відповідальності за незаконний обіг медичної продукції.

Водночас Б. Даневич зазначив, що на сьогодні відмічено певний прогрес в імплементації цих положень. Оскільки Парламент прийняв новий Закон України «Про лікарські засоби», з вступом у дію якого будуть вирішені певні проблеми з обігу ліків. Проте, на його переконання, вирішити питання з контрафактною та фальсифікованою медичною продукцією можна лише із повною імплементацією вимог Конвенції та налагодженням ефективної координації між правоохоронними та іншими дотичними органами. Він також наголосив на ще одному елементі контролю — верифікації лікарських засобів, але цей механізм працюватиме тільки в легальній частині ринку.

Михайло Радуцький, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, наголосив на важливості повної імплементації в законодавство України положень Конвенції, необхідності оновлення визначення «фальсифікованого лікарського засобу», а також фокусування на проблематиці злочинів, пов’язаних із порушенням прав інтелектуальної власності, які не покриваються Конвенцією.

Марина Слободніченко, заступник міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції, зауважила, що одна з 3 основ­них вимог від європейських партнерів — це посилення боротьби із фальсифікатом у медичній галузі.

На законодавчому та виконавчому рівні зроблено декілька важливих кроків у цьому напрямку.
Новий Закон України «Про лікарські засоби» передбачає запровадження національної системи верифікації препаратів, у тому числі 2D-кодування упаковок лікарських засобів. Ця система дозволить відстежувати рух кожної упаковки лікарських засобів — від її виробництва чи ввезення до кінцевого споживача. Наразі розроблена дорожня карта впровадження системи верифікації, за якою ми рухаємося.

За результатами круглого столу його учасники вважають за необхідне подальше вдосконалення законодавства для боротьби з фальсифікованою та контрафактною продукцією, а також механізмів розслідування злочинів у вказаній сфері правоохоронними органами.

За матеріалами chamber.ua,
t.me/radutsky,
фото www.facebook.com/ChamberUkraine/

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті