Топ-5 переваг для здоров’я при вживанні ківі

06 Жовтня 2023 11:17 Поділитися

«Мавпячий персик», «китайський аґрус», «актинідія» — назви, які об’єднує одне коротке слово — «ківі» —  ягода, більшу частину якої становить вода (близько 84%), а також білки (1%), жири (менше 1%), вуглеводи (10%), харчові волокна, моно- і дисахариди, калій, вітамін С, Е, К тощо.

Значна користь від ківі визначається наявністю у складі низки біологічно активних компонентів.

1. Полегшення симптомів астми

Ківі відомий високим вмістом аскорбінової кислоти (вітаміну С). Як виявило проведене дослідження, вживання продуктів, багатих на вітамін С, сприяє полегшенню перебігу бронхіальної астми, і навіть при низькому рівні споживання можна зменшити кількість хрипів у дитинстві, особливо серед уже хворіючих осіб (Forastierea F. еt al., 2000).

2. Підтримка здоров’я серця

Включення ягід актинідії до щоденного раціону харчування сприятливо впливає на роботу серця. Зокрема у тих, хто вживає ці плоди, підвищується рівень ліпопротеїдів високої щільності (Stonehouse W. еt al., 2013) — так званого «хорошого» холестерину; знижується рівень тригліцеридів (жирів) у крові та агрегація тромбоцитів, активність ангіотензинперетворювального фактора, що дає змогу взяти під контроль артеріальний тиск (Karlsen A. еt al., 2013). А завдяки наявності у складі калію можливо підтримувати стан роботи серцево-судинної системи, водно-сольовий баланс і артеріальний тиск у межах норми. Також виявлено, що при вживанні продуктів, багатих на жирні кислоти омега-3, можна знизити ризик розвитку коронарного серцевого захворювання, інсульту і запобігти розвитку синдрому дефіциту уваги і гіперактивності, аутизму та інших розладів розвитку у дітей (Richardson D.P. et al., 2018; Ma T. et al., 2019).

3. Поліпшення травлення

Багатий на клітковину ківі поліпшує травлення та моторику в кишечнику, а активний фермент у його складі — актинідин, допомагає розщеплювати білкову їжу. А лігніни в целюлозі мають антимутагенні властивості завдяки їх здатності підвищувати адсорбцію ароматичних амінів (можуть діяти як канцерогени) в кишечнику, тим самим запобігаючи їх потраплянню в кров (Kaur L. еt al., 2010; Ma T. et al., 2019).

4. Підтримка імунної системи та скелета

Плоди ківі багаті поживними речовинами та фітохімічними речовинами, які мають антиоксидантні властивості, що допомагають знизити окисне пошкодження та, як наслідок, можуть знизити ризик розвитку хронічних захворювань (Collins B.H. еt al., 2001). Зокрема, завдяки вмісту вітамінів С, Е, К, а також фолієвої кислоти і каротиноїдів підтримується імунна система (Stonehouse W. еt al., 2013) та потенційно знижується захворюваність і тяжкість застуди та грипоподібних симптомів у чутливих груп людей (Stonehouse W. еt al., 2013).

5. Попередження розвитку остеопорозу

Вітамін K, що міститься в ягодах ківі, регулює згортання крові, допомагає в передачі кальцію через організм і, ймовірно, відіграє певну роль у формуванні кісток та сприяє остеотропній активності, знижуючи ризик остеопорозу і переломів кісток через вік (Ma T. et al., 2019).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті