Вплив мікробіому на здоров’я

06 Жовтня 2023 1:23 Поділитися

Кишечник містить унікальний і динамічний мікробіом, що піддається постійним зовнішнім подразникам й виконує багато важливих функцій, зокрема забезпечує захист від патогенних організмів, які викликають інфекцію.

Кишкові бактерії мають велике значення як основні регулятори травлення, зокрема, мікробні мешканці шлунково-кишкового тракту відіграють роль у виробленні, синтезі та поглинанні багатьох метаболітів і поживних речовин. Крім того, вони відповідають за антагоністичні мікробні взаємодії, що означає, що їх проста наявність запобігає колонізації цієї ніші потенційно патогенними бактеріями.

Як відомо, наш організм містить і корисні, і патогенні мікроорганізми, причому в такій пропорції, що перевага знаходиться у корисної мікрофлори. Це забезпечує оптимальне співвідношення. Порушення ж такого співвідношення, в результаті чого починає переважати патогенна мікрофлора, визначає дисбіоз або дисбактеріоз, що може зумовлювати погіршення цілого ряду захисних функцій кишечнику.

Порушення мікробіологічного складу може бути спричинене багатьма факторами, включаючи інфекцію, дієту, фізичні вправи, режим сну, прийом антибіотиків, різні супутні захворювання.

Для лікування та профілактики дисбактеріозу кишечнику можуть застосовуватися пробіотики, такі як Ентерожерміна, Лінекс, Лактіалє тощо.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті