Регенерація нервів: роль нейротропних вітамінів групи В

13 Жовтня 2023 11:28 Поділитися

Нейротропні вітаміни групи В — тіамін (В1), піридоксин (В6) і кобаламін (В12) є ключовими «гравцями», які різними способами підтримують життєздатність нейронів. Вони захищають нерви від шкідливого впливу зовнішнього середовища та прокладають шлях до регенерації, підтримуючи розвиток нових клітинних структур. Проте в аптеках ми можемо зустріти вітаміни групи В як окремо у формі монопрепаратів, так і їх комбінації, що представлені під різними торговими назвами — МІЛЬГАМА®, НЕЙРОРУБІН™, НЕРВИПЛЕКС-Н, ВІТАКСОН®, НЕЙРОМАКС, НЕОВІТАМ, НЕВРОЛЕК, ДІАГАМА, НЕЙРАКСИН® В, ВІТАЦЕРТИН, ЦЕЛУЛАР, НЕВРАЛОН, НЕЙРАКОРД, НЕЙРОРУБІН™-ФОРТЕ ЛАКТАБ, ТАМБРО, НЕЙРОБІОН, НЕЙРОМУЛЬТИВІТ, НЕУРОБЕКС-ТЕВА. Але чи мають таку ж ефективність та механізм дії комплексні лікарські засоби — спробуємо дізнатися в нижченаведеному огляді.

Пошкодження та регенерація нервів природно відбуваються в периферичній нервовій системі. Якщо баланс цих двох процесів порушується, наприклад через супутні хронічні захворювання, може розвинутися периферична нейропатія.

Пошкодження нервів може бути зумовлено низкою чинників: травматичним здавленням у результаті травми, розривом, ішемією, запаленням, алкоголізмом, діабетом, хіміотерапією, хірургічним втручанням, генетичними причинами чи дефіцитом нейротропних вітамінів групи В.

Однак нерви здатні регенеруватися, і вона можлива навіть до тих пір, поки приблизно 50% волокон усередині нерва (вважається «точкою неповернення») не буде пошкоджено. Існує припущення, що деякі вітаміни групи В підтримують цей процес регенерації нервів. Зокрема, у цьому контексті відмічено вітаміни В1 (тіамін), В6 (піридоксин) і В12 (кобаламін). Їх також називають «нейротропними» вітамінами через їх важливі функції в нервовій системі. Хоча до кінця незрозуміло, як вони підтримують відновний процес, але численні дослідження на тваринах надали докази цього ефекту на гістологічному або молекулярному рівні.

  • Вітамін B1 (тіамін) відіграє ключову роль як коензим у вуглеводному обміні, який є основним джерелом енергії для нервових волокон. Крім того, у деяких дослідженнях зафіксовано, що він діє як локальний антиоксидант, тим самим захищаючи нерви від окисного пошкодження.
  • Вітамін B6 (піридоксин) необхідний для метаболізму нейромедіаторів (наприклад ГАМК і серотоніну), які є незамінними для передачі сигналу в нервовій системі. Піридоксин пригнічує вивільнення нейротоксичного глутамату та необхідний для синтезу сфінголіпідів — основних складових мієлінової оболонки, що оточує нерв.
  • Є переконливі докази того, що вітамін В12 (кобаламін) має велике значення в регенерації нервів і сприяє виживанню нервових клітин, ремієлінізації та підтримці мієлінових оболонок, завдяки чому покращується або навіть повністю виліковується нервова функція з фізіологічною сенсорною нервовою провідністю.

Незважаючи на те що вітаміни B1, B6 і B12 вже у дослідженнях виявляють нервово-регенераційні ефекти окремо, доведено, що їх поєднання забезпечує синергію і, таким чином, підтримку нервової регенерації ще ефективніше. Однак для з’ясування молекулярних механізмів цього впливу необхідні подальші експериментальні дослідження in vitro та in vivo з окремими вітамінами групи В та їх комбінацією (Baltrusch S., 2021).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті