ВООЗ надала принципи регулювання технологій штучного інтелекту в галузі охороні здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила нову публікацію, в якій викладено основні принципи регулювання технологій штучного інтелекту (ШІ) в галузі охороні здоров’я. Документ має на меті викласти ключові принципи, якими можуть керуватися уряди та регуляторні органи для розроблення нових або адаптації наявних рекомендацій щодо ШІ на національному або регіональному рівні.

В опублікованому документі наголошується на важливості експертизи безпеки та ефективності систем на основі ШІ, своєчасного забезпечення доступності відповідних систем для тих, хто їх потребує, і сприяння діалогу між зацікавленими сторонами, зокрема з розробниками, регуляторними органами, представниками сфери охорони здоров’я та пацієнтами.

Завдяки накопиченню великих масивів медичних даних і швидкому розвитку аналітичних методів на основі машинного навчання, логічних і статистичних моделей засоби ШІ можуть докорінно змінити ситуацію в галузі охорони здоров’я. ВООЗ визнає, що ШІ може сприяти поліпшенню показників здоров’я населення, підвищуючи якість клінічних досліджень; даючи змогу точніше обирати методи діагностики та лікування захворювань, тактику самодопомоги й індивідуальної допомоги; доповнювати знання, уміння та навички професіоналів охорони здоров’я. Зокрема, технології ШІ можуть бути корисними в умовах нестачі медичних фахівців, допомагаючи інтерпретувати результати іридодіагностики та рентгенологічних досліджень і виконувати багато інших завдань.

Разом з тим процес освоєння технологій ШІ, зокрема великих мовних моделей, відбувається дуже стрімко, інколи без досконалого розуміння механізмів їхньої роботи, що може приносити як користь, так і шкоду кінцевим користувачам, зокрема медичним фахівцям та пацієнтам. Під час роботи з медичними даними системи ШІ можуть задіювати чутливу особисту інформацію, конфіденційність і цілісність якої має бути захищена за допомогою надійних правових і нормативних механізмів.

«ШІ відкриває величезні можливості у сфері охорони здоров’я, але й породжує серйозні проблеми, як-от порушення етичних принципів під час збирання даних, виникнення загроз у кібербезпеці та поширення помилок і дезінформації, — зазначив Тедрос Адханом Гебрейесус, генеральний директор ВООЗ. — Цей новий посібник може допомогти урядам ефективно регулювати технології ШІ, реалізуючи їхній потенціал у таких галузях, як лікування онкологічних захворювань та діагностика туберкульозу, при зведенні до мінімуму пов’язаних із цим ризиків».

У відповідь на зростаючу потребу у відповідальному освоєнні технологій на основі ШІ, що швидко розвиваються, у документі ВООЗ виокремлено 6 напрямків регулювання цих технологій у сфері охорони здоров’я:

  1. Транспарентність і ведення документації.
  2. Контроль ризиків.
  3. Валідація даних.
  4. Контроль якості даних.
  5. Конфіденційність та захист даних.
  6. Укріплення співпраці між регуляторними органами, пацієнтами, медичними працівниками, представниками індустрії та іншими партнерами з метою забезпечення відповідності продуктів та послуг нормативним вимогам протягом їхнього життєвого циклу.

За матеріалами www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті