Чому не працює електронний рецепт?

10 Листопада 2023 1:18 Поділитися

Електронний рецепт на антибіотики в Україні запроваджено із серпня 2022 р. Передумовою такого рішення стало неконтрольоване споживання антибіотиків, яке суттєво зросло в період пандемії CОVID-19.

Однак впровадження електронного рецепта без фінансової підтримки не призвело до їх контрольованого споживання, адже кількість виписаних та погашених електронних рецептів вкрай низька.

За даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), з моменту впровадження і дотепер лікарями виписано майже 934 тис. електронних рецептів на антибіотики, з яких лише 68,7 тис. погашені в аптеках.

Загалом за електронними рецептами відпущено 141 тис. упаковок антибіотиків, що становить менше 0,5% від загальної кількості реалізованих в аптеках антибіотиків за цей період.

Топ-10 міжнародних непатентованих найменувань (МНН) антибіотиків за кількістю погашених рецептів становлять амоксицилін+клавуланова кислота, азитроміцин, цефіксим, левофлоксацин, цефподоксим, амоксицилін, цефтріаксон, ципрофлоксацин, цефуроксим та кларитроміцин.

Тобто наразі електронний рецепт працює лише у випадках, коли він використовується як фінансовий інструмент або як елемент суворої звітності (для наркотичних та психотропних ліків). В інших випадках він не працює належним чином. Для того щоб він запрацював, необхідно або посилити контроль та відповідальність за відпуск рецептурних ліків без рецепта, або включити всі рецептурні ліки в програму реімбурсації.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті