ШІ допоміг створити новий інгібітор протонної помпи

10 Листопада 2023 7:00 Поділитися

Дослідники з Університету Нагоя в Японії, вдосконаливши конструкцію штучного інтелекту (ШІ), змогли синтезувати сполуку-кандидат для виробництва нового інгібітора протонної помпи з кращою афінністю зв’язування, ніж існуючі ліки.

Щодня клітини шлунка виробляють близько 1,5 л концентрованої соляної кислоти, яка потрібна для травлення їжі, активації травних ферментів, роботи підшлункової залози, нормальної евакуації їжі зі шлунка, а також захисту організму від хвороботворних бактерій. Однак коли баланс секреції слизової оболонки шлунка порушується, кислота може провокувати дискомфорт, печію, а у тяжких випадках — призводити до рефлюкс-езофагіту та інших ускладнень. Щоб усунути прояви печії та супутніх неприємних симптомів, застосовуються антациди (алюмінію фосфат, гідротальцит, магальдрат), комбіновані препарати та комплексні сполуки алюмінію, кальцію і магнію (Альмагель), інгібітори протонної помпи (омепразол), альгінова кислота в комбінації з іншими антацидами.

Дослідницька група Вищої школи фармацевтичних наук Університету Нагоя застосувала новий підхід до розробки ліків. Вони зосередилися на стеричній структурі протонної помпи, складної білкової структури в слизовій оболонці шлунка, яка транспортує протони H+, що утворюють соляну кислоту, проаналізувавши інформацію за допомогою «Deep Quartet», платформи для виявлення ліків на основі ШІ.

Використовуючи ШІ, дослідникам вдалося розробити понад 100 нових сполук-кандидатів з унікальною хімічною структурою для ефективної дії на протонну помпу, а потім відібрати найбільш перспективних кандидатів для синтезу та перевірити, наскільки сильно вони зв’язують та інгібують протонну помпу шлунка. У результаті синергічної співпраці ШІ і людей була визначена сполука -DQ-06, яка продемонструвала спорідненість зв’язування майже в 10 разів вищу, ніж контрольні сполуки.

Це дослідження є значним кроком вперед у розвитку фармацевтики та вказує на багатообіцяючі перспективи у лікування хвороб, пов’язаних із підвищеною кислотністю. А співпраця між дослідниками та ШІ в черговий раз продемонструвала широкий потенціал застосування ШІ у медицині (Kazuhiro Abe et al., 2023).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.nature.com, www.dec.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті