Як працює імунна система проти інфекцій?

10 Листопада 2023 6:01 Поділитися

Імунна система захищає організм від зовнішніх загарбників. До них належать мікроорганізми, такі як бактерії, віруси та гриби, а також токсини (хімічні речовини, що виробляються мікробами). Імунна система складається з різних клітин, білків та органів.

Існує дві основні частини імунної системи — вроджена (ми народжуємося з нею) та адаптивна (розвивається, коли організм піддається впливу мікробів або хімічних речовин, що виділяються мікробами).

Вроджена імунна система — це система швидкого реагування. Вона першою реагує на появу чужорідного тіла. Вроджена імунна система складається зі шкіри, рогівки ока та слизової оболонки, що встеляє дихальні, шлунково-кишкові та сечостатеві шляхи. Все це створює фізичні бар’єри, які допомагають захистити організм від шкідливих мікробів, паразитів або клітин. Вроджена імунна система передається спадково й активна з моменту народження дитини. Коли вона розпізнає небезпеку, клітини вродженої імунної системи оточують та покривають загарбника і він гине всередині клітин імунної системи (так званих фагоцитів).

Адаптивний (набутий) імунітет виробляється після впливу загарбника. За допомогою вродженої імунної системи виробляються спеціальні білки (так звані антитіла) для захисту організму. Ці антитіла виробляються клітинами, які називаються В-лімфоцитами, після того, як організм зазнав впливу конкретного загарбника. Для формування антитіл може знадобитися кілька днів. Але вже після першого контакту імунна система розпізнає загарбника і захищається від нього. Набута імунна система може змінюватися протягом життя. Щеплення тренують імунну систему дитини виробляти антитіла, щоб захистити її від шкідливих хвороб.

Підвищення температури тіла, або лихоманка, яка може виникати при деяких інфекціях, — це реакція імунної системи. Підвищення температури тіла може допомогти вбити деякі мікроби. Лихоманка також запускає процес відновлення організму.

Також існують препарати, які впливають на імунну систему і можуть застосовуватися при грипі та гострих респіраторних вірусних інфекціях. До імуномодуляторів належать, зокрема, такі препарати, як Аміксин, Анаферон, Респіброн та ін.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті