Гарячі напої при застуді: що обрати?

14 Листопада 2023 9:26 Поділитися

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) — спільна назва для низки гострих інфекційних захворювань, які, як правило, передаються повітряно-крапельним шляхом та супроводжуються запаленням верхніх дихальних шляхів і вірусною етіологією. Захворювання має чітко виражену симптоматику, завдяки якій його легко діагностувати вже на початкових стадіях розвитку — закладеність носа, біль у горлі, кашель, підвищена температура тіла (хоча більшість людей із застудою не мають температури).

Лікування ГРВІ включає 3 напрямки: базисний підхід (домашній режим, рясне пиття), симптоматичне лікування та етіотропну противірусну терапію. Акцент у лікуванні варто робити на призначенні адекватної симптоматичної терапії, що може допомогти усунути основні прояви захворювання (Simasek M. et al., 2007).

Доведена ефективність гарячих напоїв при ГРВІ. У результатах дослідження встановлено, що гарячий напій сприяє значному поліпшенню суб’єктивних показників носового дихання та забезпечує негайне та тривале зменшення вираженості симптомів нежитю, кашлю, чхання, болю в горлі, ознобу та втоми (Sanu A. et al., 2008).

Тому обираючи препарат для лікування, варто звернути увагу як на склад, так і на форму випуску. У контексті цього запиту обґрунтованим вибором можуть стати протизастудні комбіновані лікарські засоби у формі розчинних гарячих чаїв.

На українському ринку представлені лікарські комбінації з протизастудною дією у формі чаїв під різними торговими назвами (наприклад Аміцитрон®). Типовим їх доповненням є препарати, які діють на основні прояви застуди — знижують підвищену температуру тіла, усувають запалення, сльозотечу, свербіж очей та носа, больові відчуття, полегшують носове дихання і посилюють захисні сили організму.

  • Парацетамол чинить жарознижувальну, болезаспокійливу та слабовиражену протизапальну дію, пригнічуючи синтез простагландинів у центральній нервовій системі (ЦНС) і блокуючи проведення больових імпульсів. Має сприятливий профіль безпеки при застосуванні згідно з рекомендованим дозуванням (Shiffman S. et al., 2018).
  • Фенілефрин — α-адреноміметик, що чинить судинозвужувальну дію, зменшує набряк слизової оболонки носа і придаткових пазух. У дослідженнях підтверджено ефективність одноразової пероральної дози фенілефрину 10 мг як деконгестанту у дорослих із гострою закладеністю носа, пов’язаною із застудою (Kollar C. et al., 2007).
  • Феніраміну малеат — блокатор гістамінових Н1-рецепторів, який знижує проникність судин, усуває сльозотечу, свербіж очей та носа. У рандомізованому подвійному сліпому плацебо-контрольованому дослідженні встановлено, що цей антигістамінний засіб значно ефективніший у зменшенні вираженості застуди, якщо його застосовувати 4 рази на добу протягом одного тиж, і полегшення стану досягнуто без значного збільшення вираженості побічних ефектів (Crutcher J.E. et al., 1981; Gwaltney J.M. et al., 1997).

Як зафіксовано у дослідженні, комбінація фіксованих доз парацетамолу, хлорфенаміну та фенілефрину мала сприятливий профіль безпеки та була ефективнішою, ніж плацебо, у симптоматичному лікуванні застуди чи грипоподібного синдрому у дорослих (Picon P.D. et al., 2013).

  • Гвайфенезин — відхаркувальний засіб, який діє завдяки збільшенню обсягу та зниженню в’язкості секрету у трахеї і бронхах, що полегшує виділення мокротиння при кашлі, що може супроводжувати застуду (Albrecht H.H. et al., 2017).
  • Антигістамінні засоби мають обмежений короткочасний (1-й і 2-й дні терапії) сприятливий вплив на тяжкість загальних симптомів застуди (De Sutter A. et al., 2015).

Зокрема, цетиризину гідрохлорид — селективний антагоніст Н1-рецепторів, що інгібує гістамінопосередковану ранню фазу алергічної реакції, а також знижує міграцію еозинофілів та вивільнення медіаторів запалення, зменшуючи у такий спосіб вираженість пізньої алергічної реакції.

  • Аскорбінова кислота підвищує неспецифічну резистентність організму (Carr A.C. et al., 2017).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.cdc.gov, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.drlz.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті