Що ми знаємо про глікозаміноглікани?

13 Листопада 2023 3:22 Поділитися

Глікозаміноглікани — це лінійні полісахариди, які містяться в тканинах ссавців та морських риб у вигляді гелеподібних матеріалів, серед яких, як виявили дослідження, широким терапевтичним потенціалом володіють гіалуронова кислота та хондроїтину сульфат.

Хондроїтину сульфат — мукополісахарид, який є основним компонентом позаклітинного матриксу багатьох сполучних тканин, включаючи хрящі, кістки, шкіру, зв’язки та сухожилля. Він здатний сприяти відновленню хрящової тканини, підтримувати її вологість, чинити протизапальну та знеболювальну дію, зменшуючи вираженість болю в суглобах і хребті. Хондроїтин впливає на фосфорно-кальцієвий обмін у хрящовій тканині та гальмує процес її дегенерації, прискорює процеси відновлення кісткової тканини, стимулює утворення гіалурону, синтез протеогліканів і колагену типу ІІ, підтримує в’язкість синовіальної рідини, стимулює механізм репарації хряща і пригнічує активність тих ферментів (еластаза, гіалуронідаза), які розщеплюють хрящ (Abdallah M.M. et al., 2020). Завдяки своїм властивостям він знайшов місце  в лікуванні остеоартриту (наприклад лікарський засіб АЛФЛУТОП): зменшує вираженість симптомів захворювання (Bishnoi M. et al., 2016) і зменшує потребу в нестероїдних протизапальних препаратах (Reginster J.Y. et al., 2017).

В організмі людини гіалуронова кислота міститься у високих концентраціях у складі суглобового хряща та синовіальної рідини. Ендогенна гіалуронова кислота забезпечує в’язкість та еластичність синовіальної рідини, також вона необхідна для формування протеогліканів у суглобовому хрящі. Завдяки нормалізації якості синовіальної рідини та активації процесів оновлення тканин вона поліпшує функцію суглобів.

Гіалуронова кислота має хімічну структуру, молекулярну масу та реологічні властивості, подібні до муцину — компонента людських сліз, тому у складі очних крапель зволожує око, не погіршуючи зору. А її здатність зв’язувати воду дозволяє зберігати поверхню ока вологою. При місцевому застосуванні гіалуронова кислота підвищує стабільність прекорнеальної слізної плівки, позитивно впливає на епітеліальний шар, сприяє збільшенню об’єму слізної рідини та вологості рогівки, а також зменшує випаровування сліз з поверхні ока.

Завдяки дослідженим властивостям гіалуронової кислоти її вже  використовують при лікуванні остеоартриту, опіків, вугрів, синдромі «сухого ока», у складі продуктів для запобігання старінню, вугрів, у поєднанні з хітозаном — для загоєння ран та хронічних виразок (Abdallah M.M. et al., 2020).

Хоча хондроїтину сульфат та гіалуронова кислота — глікозаміноглікани, що вже застосовуються в медицині, але їх остаточний потенціал та можливості до кінця не вивчені та потребують ще низки досліджень у майбутньому.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.sciencedirect.com, www.medicalnewstoday.com,  www.drlz.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті