Україна отримала 200 тис. доз вакцин проти штаму «ОМІКРОН» COVID-19

01 Грудня 2023 10:25 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками повідомляє, що більше ніж 200 тис. доз вакцини проти COVID-19 доставлено в Україну. Це оновлена версія вакцини «Comirnaty» від американської компанії «Pfizer», адаптована спеціально для захисту проти штаму «омікрон» коронавірусу SARS-CoV-2.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив вакцину в країну, далі вона буде розподілена між усіма областями. Спеціалісти обласних центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) забезпечуватимуть зберігання та транспортування вакцин до медичних закладів із дотриманням вимог «холодового ланцюга».

Повідомляється, що доставлені вакцини призначені для бустерного щеплення тих, хто вже має первинний курс вакцинації проти COVID-19. Україна їх отримала в рамках міжнародної ініціативи СOVAX, що працює з урядами та виробниками, аби забезпечити доступ до вакцин проти COVID-19 по всьому світу як у країнах з високим, так і з низьким рівнем доходів населення. Зробити щеплення цією вакциною можуть, зокрема, і діти віком від 12 років.

Вакцинація проти COVID-19 залишається єдиним ефективним методом підсилити імунітет та запобігти ускладненням у разі хвороби. Щеплення — безоплатні, вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медики використовують вакцини «Janssen» (виробник «Johnson&Johnson») та «Comirnaty» (виробник «Pfizer»). Також доступна вакцина проти COVID-19 для дітей з 5-річного віку (виробник «Pfizer» — вакцина «Comirnaty» для дітей).

Загалом з початку епідсезону, який в Україні стартує в жовтні, понад мільйон українців захворіли на гострі респіраторні вірусні інфекції, грип та COVID-19. Загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера — три щеплення. Перший бустер вводять через 5 міс після первинної вакцинації. Для групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 рекомендовано отримати додатковий бустер, якщо минуло понад 6 міс від попереднього бустера. Потребу в додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляду на стан пацієнта та епідеміологічну ситуацію в країні.

За матеріалами www.dls.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті