Вчені зробили перший успішний крок до перемоги над демодекозом

29 Грудня 2023 10:53 Поділитися

Організм людини колонізований багатьма мікроорганізмами, включаючи бактерії, гриби та ектопаразити. Зокрема, підшкірний кліщ роду Demodex паразитує майже в усіх частинах тіла людини (включаючи ділянку носа, лоб, підборіддя, щоки, носогубну борозну, волосяні фолікули, навколо рота, очі, соски грудей і ділянку статевих органів), де є волосся або сальні залози, та може спричиняти дерматологічне захворювання — демодекоз.

Одним із поширених клінічних проявів є демодекоз шкіри, що виявляється такими симптомами, як акне, розацеа, пустули, гнійний висип, еритема, фурункули, кірки, набряки, печіння, свербіж, мозолі, лущення епідермісу (гіперкератоз), сухість шкіри, запалення фолікулів, втрата волосся, закупорка сальних проток, утворення чорних крапок, гіперемія шкіри та демодекоз очей, при якому можуть відмічати випадання вій і брів, блефарит, інфікування очей.

У випадку інвазії кліщами Demodex та підтвердженого діагнозу призначається комплексна терапія, метою якої є пригнічення розмноження паразитів, знищення кліщів і запобігання рецидиву інвазії. Зазвичай це важкий і тривалий процес, який триває до кількох місяців, та включає індивідуальний підбір низки лікарських засобів, серед яких чільне місце відводиться антибактеріальним та протигрибковим засобам (Chudzicka-Strugała I. et al., 2023).

Вчені знаходяться в постійному пошуку нових альтернативних способів, які б могли швидше та ефективніше боротися з цією паразитарною патологією. Зокрема, нещодавно науковцям вдалося створити новий препарат для лікування демодексного блефариту — хронічного захворювання краю повік, яке характеризується запаленням краю повік, почервонінням і подразненням очей.

XDEMVY™ (лотіланер) — це офтальмологічний 0,25% розчин, інгібітор хлоридних каналів, керованих гамма-аміномасляною кислотою (GABA-Cl), розроблений компанією Tarsus Pharmaceuticals для лікування демодексного блефариту та дисфункції мейбомієвих залоз у пацієнтів із демодексом, став першим препаратом для лікування цієї паразитарної патології, що вже отримав перше схвалення Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (U.S. Food and Drug Administration Food — FDA). Схвалення FDA базується на результатах двох рандомізованих багатоцентрових подвійних досліджень (Saturn-1 і Saturn-2), призначених для оцінки безпеки та ефективності XDEMVY у 833 пацієнтів, 415 з яких отримували XDEMVY. Ефективність була продемонстрована значним покращенням стану повік на 43-й день експерименту, при цьому деякі пацієнти відзначали поліпшення вже через 2 тиж. Новий препарат є позитивним кроком у лікуванні цієї паразитарної патології у багатьох пацієнтів, які борються з нею роками (Trattler W. et al., 2022; Syed Y.Y., 2023).

Нагадуємо, що важливим аспектом профілактики та попередження рецидиву демодекозу є дотримання правил гігієни з використанням засобів для вмивання та чищення, наприклад, мила, шампунів, серветок для щоденного догляду за зоною навколо очей та обличчя. Виведенню паразита сприяє часте прання білизни, особливо при високих температурах (Chudzicka-Strugała I. et al., 2023).

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті