Дзвін у вухах: чому виникає і як лікувати?

11 Січня 2024 2:59 Поділитися

Шум у вухах або тінітус — неврологічна патологія, яка характеризується появою звуку в одному або обох вухах (у вигляді гулу, писку, дзвону, свисту, дзижчання, реву, шипіння, клацання). Тінітус може бути уривчастим, епізодичним (наприклад при зміні положення тіла) або постійним (найбільше дратує пацієнтів і часто викликає сильний стрес). Деякі хворі адаптуються та звикають до шуму, проте це часто призводить до депресії (Kaylie D.M., 2022).

У деяких випадках шум у вухах має фізіологічну причину, наприклад вушна сірка або проблеми з щелепним суглобом. У цьому випадку, усунувши причину, можна усунути або значно зменшити вираженість симптоматики.

Серед патологічних причин появи шуму у вухах виділяють ураження провідних звукових імпульсів системи — нейропатії слухового нерва, патології судин головного мозку, застійні явища в головному мозку, пов’язані з порушенням венозного відтоку з порожнини черепа (набряк і стиснення слухового нерва), інфекційне ураження слухового нерва, отруєння солями важких металів, отрутами, нафтопродуктами, алкоголем, метаболічні розлади, пухлини тощо. А нещодавно науковці виявили, що постійний шум у вухах може бути також наслідком основного пошкодження слухового нерва, яке не визначається за допомогою звичайних діагностичних тестів (Vasilkov V. et al., 2023).

Спочатку шум у вухах може не супроводжуватися зниженням слуху, проте з часом, за відсутності адекватної терапевтичної допомоги, слух неминуче погіршиться або може розвинутися повна глухота, що значно впливатиме на якість життя. Обнадійливою в цьому контексті є інформація про те, що вченим вдалося знайти ген, який пов’язує глухоту із загибеллю клітин внутрішнього вуха у людей, створюючи тим самим нові можливості для запобігання втраті слуху (Li J. et al., 2023).

Одночасно з шумом у вухах хворі можуть скаржитися на головний біль, біль всередині вуха або відчуття тиску, запаморочення, нудоту, блювання, почервоніння та припухлість вух або шкіри навколо них, виділення з одного або з обох вух, підвищення температури тіла, нездужання.

Для лікування тінітусу призначаються:

  • медикаментозна терапія (акампрозат, кароверин, мемантин, похідні бензодіазепіну, антидепресанти, заспокійливі засоби, лідокаїн, мелатонін, цинк, вітаміни групи В, лікарські засоби для поліпшення мозкового кровообігу (наприклад вінпоцетин (Кавінтон), гінкго білоба, пірацетам) тощо (Salvi R., 2009; Singh C. et al., 2016; Mathai P. et al., 2021);
  • застосування спеціальних імплантів, що створюють білий шум, який перекриває дзвін у вухах (Peter N. et al., 2019);
  • звукове лікування (прослуховування музики зі звуками природи або довкілля, що допомагає відволікти увагу та сприяє розслабленню та швидкому засинанню);
  • когнітивно-поведінкова терапія.

Проте не варто забувати, що встановити точний діагноз, визначити причину розвитку вушних шумів та підібрати раціональне лікування може лише лікар.

Для попередження появи шуму у вухах потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • регулярно проходити профілактичні огляди;
  • уникати шумних місць або використовувати засоби захисту від шуму;
  • не слухати протягом тривалого часу гучну музику через навушники;
  • дотримуватися гігієни органа слуху;
  • у холодну пору року обов’язково захищати голову та вуха зокрема;
  • своєчасно лікувати отологічні хвороби.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами www.mayoclinic.org, www.nidcd.nih.gov, www.medicalnewstoday.com 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті