Біль у грудях: чи завжди причина — серце?

10 Січня 2024 2:39 Поділитися

Біль у грудях часто — і справедливо — пов’язують із захворюваннями серця, однак і інші медичні проблеми можуть бути причинами болю в грудях.

Стенокардія — відчуття болю або дискомфорту у грудях, які постійно повертаються. Це може трапитися, якщо серцевий м’яз не отримує достатньо крові та кисню. Стенокардія може бути симптомом ішемічної хвороби серця. Це може бути зумовлено тим, що артерії, які несуть кров до серця, звужуються та закупорюються (через атеросклероз або тромб).

Ось найпоширеніші симптоми стенокардії: стискаючий або розчавлювальний біль, зазвичай у грудях під грудниною; біль також може виникати у верхній частині спини, обох руках, шиї або мочках вух; біль, що іррадіює в руки, плечі, щелепу, шию або спину; задишка; слабкість і стомлюваність; відчуття непритомності.

Біль у грудях при стенокардії зазвичай полегшується протягом кількох хвилин після відпочинку або прийому призначених серцевих препаратів. При стенокардії можуть застосовуватися судинорозширювальні засоби, зокрема Корвалмент, Трипліксам, Карведилол та ін.

Захворювання серця — не єдина причина відчуття болю або дискомфорту у грудях. Біль у грудях може бути наслідком станів, що впливають на стравохід, легені, жовчний міхур або шлунок.

Коли біль у грудях — особливо біль у нижній частині грудної клітки — викликається їжею, він, швидше за все, походить від травної системи, а не від серця. Він може бути, зокрема, наслідком печії (коли кислота зі шлунка надходить у стравохід, це може викликати відчуття печіння в грудях). Раптовий біль, який часто виникає через 30 хв після їди, може бути ознакою жовчнокам’яної хвороби. Біль у жовчному міхурі зазвичай відчувається трохи нижче груднини і може поширюватися на праву руку або між лопатками. Це відбувається, коли жовчний міхур скорочується, намагаючись перекачати жовч навколо жовчних каменів, які блокують її проходження до печінки.

Тканини в грудній порожнині можуть запалюватися внаслідок травми, інфекції або аутоімунних станів, коли імунні клітини організму атакують його власні тканини. Поширені запальні причини болю в грудях включають костохондрит (запалення грудної стінки між ребрами та грудниною може спровокувати колючий ниючий біль, який часто приймають за серцевий напад), перикардит (запалення захисної двошарової оболонки, що оточує серце, класичним симптомом якого є різкий колючий біль у центрі або лівій частині грудної клітки, який посилюється під час глибокого вдиху).

Деякі захворювання легень можуть викликати біль у грудях, який може відчуватися як стенокардія, зокрема пневмонія (може викликати задишку і різкий біль, який посилюється при глибокому вдиху), легенева емболія (згусток крові, який потрапив у судини, що живлять легені, — може викликати біль у грудях).

Біль у грудях також може мати психологічні причини. І тривога, і панічна атака можуть викликати симптоми, дуже схожі на стенокардію. Ці напади, які можуть виникнути раптово або у відповідь на стресову подію, включають біль у грудях разом із задишкою, серцебиттям і запамороченням.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті