Диджиталізація аптек: як технології змінили роботу фармацевтів

Протягом останніх десятиріч завдяки технологічному розвитку активно змінюються умови праці та зміст діяльності людини. Не оминули прогресивні зміни й фармацевтику. І йдеться не лише про нові технології в розробці та дослідженні лікарських засобів, а й у роботі таких уже звичних для нас аптечних закладів.

Диджиталізація аптек — це позитивні зміни як для самих клієнтів, так і для фармацевтичного бізнесу. Зокрема, для аптек це практичність при відпуску лікарських засобів, покращення обробки виписаних рецептів, контроль та ефективне управління запасами та загальне вдосконалення системи обслуговування.

Мережа аптек «АНЦ» — одна з тих на фармринку, хто, крокуючи в ногу з технологічним прогресом, теж запровадила низку цифрових трансформацій у своїх аптечних закладах. Наприклад, заради прискорення процесу обслуговування в аптеках мережі використовується роботизована подача товарів, а для самостійного отримання інтернет-замовлень організована робота лікоматів.

Про те, які технологічні новинки використовують у своїй роботі фармацевти АНЦ, розповіла начальниця відділу навчання та розвитку «АНЦ» Вікторія Ахмедова:

Технологічним помічником фармацевтів «АНЦ» є робот Pharmbot. Він не лише успішно інтегрувався в робочий процес, але і став майже частиною команди. До деяких з роботів фармацевти звикають настільки, що дають їм імена, як-от, наприклад, в одній з наших аптек є PharmBot Миколай. Головне завдання Миколая, як й інших роботів — допомога фармацевту при зборі замовлення. Робот шукає необхідні ліки, оперативно їх складає та привозить замовлення, що допомагає фармацевтам більше часу приділити відвідувачам та уникати великих черг. Також це дозволяє організувати спрощений прийом препаратів та їх облік.

Важливими у роботі та навчанні співробітників «АНЦ» є тренажери та корпоративні боти. Майже будь-який процес, чи то робота з касою, чи то формування інтернет-замовлень, фармацевти-стажери можуть відпрацювати на практиці на спеціальних симуляторах. Окрім того, програма може підказати фармацевту аналоги препаратів або іншу необхідну йому інформацію.

Організаційні моменти роботи полегшує корпоративний бот. У спеціальному вайбер-боті кожен співробітник може самостійно оформити собі відпустку, зареєструвати дитину для святкових привітань, звітувати щодо задач та вирішувати будь-які робочі питання. Якщо у співробітника виникла якась ідея або питання, він може відсканувати код та повідомити необхідне.

Чат-боти в «АНЦ» працюють не лише для співробітників, а й для клієнтів аптеки. Через вайбер, телеграм або застосунок можна не лише замовити необхідні ліки, але й отримати консультацію. Замовлені ліки згодом без черг можна отримати у лікоматах. Лікомати працюють за принципом служб доставки: клієнт аптеки може замовити необхідні препарати в потрібній кількості через інтернет, а потім забрати своє замовлення в будь-який зручний час у найближчій аптеці.

Ми відмічаємо позитивний вплив програм та техніки на продуктивність фармацевтів, адже коли частину роботи за людину виконує техніка — це дуже зручно. Фармацевту не потрібно шукати по шухлядках необхідний препарат, адже за нього це зробить робот. Відпадає необхідність роздруковувати стоси інструкцій та запам’ятовувати їх, адже є тренажери, які завжди можуть нагадати потрібну інформацію. А всі організаційні чи робочі питання можна вирішити у вайбер-боті. Це дозволяє фармацевтам ефективніше організовувати свою роботу та не витрачати власний ресурс на дрібні робочі моменти.

Як бачимо, те, що ще кілька десятків років тому вважалося недосяжними фантазіями письменників, сьогодні стає звичною щоденною буденністю. Цифрові технології продовжують розвиватися. Тому маємо сподівання, що незабаром ми зможемо очікувати на ще більші досягнення у сфері фармації, які раціоналізуватимуть роботу аптек та покращуватимуть результати терапії, а завдяки присутності на фармацевтичному ринку таких амбасадорів, як мережа аптек «АНЦ», прогресивні трансформації будуть активно впроваджуватися на практиці.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами пресслужби мережі аптек «АНЦ»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті