Респіраторний цитопротектор ЕКТОБРІС знову доступний в Україні!

10 Квітня 2024 5:05 Поділитися
Глобальне зростання проблеми антибіотикорезистентності та певна недосконалість у лікуванні пацієнтів з хворобами органів дихання провокують потребу в пошуку нових терапевтичних підходів. Зокрема, респіраторна цитопротекція – захист клітин слизової оболонки дихальних шляхів за допомогою ектоіну може сприяти полегшенню симптомів при респіраторних захворюваннях (Зайков С.В. та ін., 2021). У цьому контексті доречним буде повідомити, що німецький інгаляційний розчин ЕКТОБРІС, у складі якого міститься респіраторний цитопротектор ектоін, вже повернувся на фармацевтичний ринок України. ЕКТОБРІС — це саме те вагоме доповнення до аптечки, якого можуть потребувати пацієнти із захворюваннями органів дихання.

Про цитопротекцію та цитопротектори

При респіраторній патології, у тому числі й алергічного походження, основною «лінією оборони» для організму перед наступом патогенних збудників стають клітини слизової оболонки дихальних шляхів. Саме вона є «вхідними воротами» для більшості вдихуваних патогенів (Tosta E. et al., 2021). Але клітинам слизової оболонки дихальних шляхів без додаткової підтримки не завжди під силу самостійно протистояти потужному вторгненню. У такому випадку доцільним буде застосування респіраторних цитопротекторів — речовин, що захищають слизову оболонку дихальних шляхів та стабілізують її захисні властивості за рахунок підсилення власних чинників захисту (Зайков С.В. та ін., 2021).

Дані, які існують на сьогодні, демонструють запобігання реакціям клітинного стресу в дихальних шляхах за допомогою циклічної амінокислоти ектоін (Bilstein A. et al., 2010), що була виявлена та виділена з мікроорганізмів з екстремальних осмотичних середовищ — галофільних видів бактерій роду Ectothiorhodospira ( Galinski E.A. et al., 1985). Доведено, що цитопротектор ектоін може створювати належний захист для клітин слизової оболонки, роблячи їх менш вразливими до негативної дії зовнішніх стресових чинників (Casale M.. et al., 2019).

Цитопротекторна властивість ектоіну реалізується через селективне виключення , що грунтується на трьох основних принципах: виключенні захисної молекули з поверхні білка, підвищенні поверхневого натягу води та вибірковій гідратації протеїну за рахунок солефобного ефекту. Результатом цього процесу є утворення кластерів з молекул води, які оточують білок та захищають його від дії негативних чинників. Таким чином, ектоін стабілізує молекули білків, але не утворює з ними сполук (Зайков С.В. та ін., 2021).

На фармацевтичному ринку респіраторний цитопротектор ектоін представлений під торговою назвою ЕКТОБРІС, що виготовляється у Німеччині компанією Bitop AG (уповноваженим представником в Україні є товариство з обмеженою відповідальністю «Юрія-Фарм»).

ЕКТОБРІС: нові можливості для застосування у світлі сучасних досліджень

ЕКТОБРІС — це стерильний розчин, у складі якого міститься речовина природного походження з протизапальними та мембраностабілізуючими властивостями Ectoin®, що дає можливість застосовувати його у якості допоміжного засобу для зменшення вираженості запалення і симптомів захворювань дихальних шляхів.

У дослідженнях доведено потенційну користь застосування ектоіну при риносинуситах та легких та помірних алергічних ринітах (Bilstein A. et al., 2010; Eichel A. et al., 2013; Werkhäuser N. et al., 2014;  Bilstein A. et al., 2021; Werkhäuser N. et al., 2021), бронхообструктивній патології (Berndt R. et al., 2012), бронхіальній астмі та хронічному обструктивному захворюванні легень (Bilstein A. et al., 2010).

Ектоін демонструє стійкий тривалий протизапальний ефект та пригнічує передачу сигналів, індукованих одноразовим або багаторазовим впливом патогенних частинок навколишнього середовища при нейтрофільному запаленні легень (Unfried K. et al., 2010; Sydlik U. et al., 2013).

Порівняльне дослідження застосування ізотонічного сольового розчину та ектоіну при запальних захворюваннях дихальних шляхів, зокрема гострого бронхіту, підтвердило переважаючу ефективність останнього. У клінічне дослідження було залучено 135 пацієнтів, 79 з яких отримували інгаляційний розчин ектоіну, а 56 осіб застосовували розчин хлориду натрію. Після лікування вираженість симптомів захворювання зменшилася в обох групах (p<0,05), але ефект у групі ектоіну був вищим і спостерігався раніше, ніж у групі фізіологічного розчину. Застосування ектоіну сприяло більш швидкому усуненню усіх клінічних симптомів гострого бронхіту, а саме: кашлю, болю в грудях, виділення мокротиння, задишки. Важливо, що після лікування більша кількість пацієнтів з групи ектоіну і лікарів оцінювали стан обстежених як «повне одужання» або «значне покращення» порівняно із групою фізіологічного розчину. Також майже всі хворі та лікарі оцінювали переносимість обох способів лікування як «хорошу» або «дуже хорошу». На підставі отриманих даних автори дійшли висновку, що інгаляційний розчин ектоіну є ефективнішим за сольовий розчин при лікуванні гострого бронхіту (Tran B.H. et al., 2019).

Важливо, що у дослідженнях відзначено хорошу переносимість інгаляційного ектоіну та продемонстровано його сприятливий профіль безпеки при застосуванні R. et al., 2012).

Таким чином, завдяки дослідженим властивостям ектоіну стерильний ізотонічний розчин для інгаляцій ЕКТОБРІС, що його містить, доцільно використовувати:

  • як допоміжний засіб для зменшення запалення та полегшення симптомів захворювань дихальних шляхів, у разі алергічної або неалергічної астми, бронхіту або хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ);
  • для захисту і зволоження слизової оболонки дихальних шляхів, наприклад, при впливі твердих частинок, квіткового пилку, пилу або сухого повітря в опалювальних або кондиційованих приміщеннях;
  • з метою попередження розвитку симптомів алергічних реакцій дихальної системи при алергічній астмі, викликаній, наприклад, домашнім пилом або квітковим пилком;
  • у якості допоміжного засобу на фоні лікування і для профілактики симптомів бронхіту для запобігання висиханню слизових оболонок, розрідження в’язкого мокротиння та полегшення його відкашлювання.

Особливості розчину ЕКТОБРІС

Інгаляційний шлях введення дозволяє лікарським засобам потрапляти безпосередньо в дихальні шляхи, що є важливим нюансом при таких хворобах, як бронхобструктивний синдром, бронхіальна астма, хронічне обструктивне захворювання легень тощо (Sorino C. et al., 2020).

ЕКТОБРІС — стерильний інгаляційний розчин, що може вводитися в організм з допомогою струменевих, сітчастих або ультразвукових небулайзерів.

ЕКТОБРІС — розчин, у складі якого міститься респіраторний цитопротектор Ectoin® та відсутні консерванти!
Як відомо, деякі консерванти, у тому числі й у складі інгаляційних лікарських засобів, можуть спричинити появу небажаних побічних реакцій. Тому з метою попередження ймовірних ускладнень варто обирати засоби,  що їх не містять (Michael J. et al., 1999; Beasley R. et al., 2012).

Таким чином, при використанні розчину ЕКТОБРІС, який не містить консервантів, не буде побічних ефектів, які зазвичай притаманні консервуючим агентам.

Повернення на ринок респіраторного цитопротектора ЕКТОБРІС розширює можливості для ведення пацієнтів із запальними захворюваннями дихальних шляхів.

ЕКТОБРІС, у складі якого міститься компонент натурального походження ектоін, здатен допомогти нівелювати негативний вплив вірусів, бактерій, алергенів та несприятливих факторів зовнішнього середовища на клітини слизової оболонки дихальних шляхів та полегшити симптоматику. Важливо, що ЕКТОБРІС може застосовуватися як у дорослих, так і у дітей.

Коли органи дихання перебувають під прицілом патогенів, варто їх підтримати та захистити!

ЕКТОБРІС — респіраторний цитопротектор на захисті слизових оболонок дихальних шляхів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті