27 березня в Європі вперше відзначають день лікарняного фармацевта. Вітаємо колег!

27 Березня 2024 12:41 Поділитися

Лікарняні фармацевти з 34 країн — членів Європейської асоціації лікарняних фармацевтів (European Association of Hospital Pharmacists — EAHP) вперше цього року організують європейське свято професії, пам’ятаючи, що 10 років тому вони ухвалили Європейську резолюцію про лікарняну фармацію, в якій сформулювали їх спільну мету. Цими цілями мають керуватися всі сучасні європейські системи охорони здоров’я при наданні та розвитку фармацевтичних послуг у лікарнях.

Свято покликане показати та наголосити на важливості роботи лікарняних фармацевтів. Цього дня співробітники лікарняних аптек — фармацевти, їх помічники та інші фахівці — звертають увагу на те, що вони ефективно та результативно співпрацюють у лікуванні пацієнтів у всьому світі.

Ключові повідомлення від EAHP

  • Лікарняні аптеки є важливою силою для забезпечення належного функціонування систем охорони здоров’я, забезпечуючи своєчасний і рівний доступ до належних і безпечних ліків і медичних виробів із високоякісним фармацевтичним обслуговуванням.
  • Персонал, який працює в лікарняних аптеках, також дедалі частіше присутній у палатах і в інших місцях надання медичної допомоги. Це не тільки покращує результати лікування пацієнтів у зв’язку з поліпрагмазією та дотриманням режиму лікування, але й призводить до зниження витрат.
  • Необхідно відзначити фармацевтичний колектив лікарень в цілому: лікарняних фармацевтів, техніків, медсестер, адміністративний персонал та інших спеціалістів!
  • Національні органи влади та всі відповідні зацікавлені сторони повинні розуміти важливість наявності добре фінансованих і добре підготовлених лікарняних аптек для забезпечення кращих результатів лікування пацієнтів у стаціонарних умовах.
  • Лікарняні аптеки необхідні для надання рішень у складних ситуаціях, таких як дефіцит лікарських засобів і медичних виробів.

А ще цей день є гарною нагодою, щоб ознайомитися з експертною роботою EAHP у цілій низці важливих сфер: від необхідності запровадження штрих-кодів для одноразових доз ліків до проблем електронного (eHealth) та мобільного здоров’я (mHealth).

Належна практика лікарняних аптечних послуг

Ініціатива розробки такого кодексу була започаткована як частина зусиль EAHP із забезпечення якості. Вона також може бути частиною майбутньої освітньої програми EAHP.

Готуючи проєкт кодексу з належної практики, який має бути представлений на конгресі EAHP у 2025 р., асоціація звернулася до своїх членів із пропозицією ділитися досвідом із організації роботи. Він може бути пов’язаний з одним із розділів Європейської позиції про лікарняну фармацію (European Statements of Hospital Pharmacy), схваленої на Європейському саміті з лікарняної фармації у травні 2014 р. У документі висвітлено 6 наступних тем:

  1. Загальні принципи та управління.
  2. Відбір, закупівля та розподіл.
  3. Виробництво та внутрішньоаптечне виготовлення.
  4. Послуги клінічної фармації.
  5. Безпека пацієнтів і гарантія якості.
  6. Освіта та дослідження.

Пропозиції очікуються до 9 жовтня 2024 р.

За матеріалами www.eahp.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті