Чи залишаться фармацевтичні техніки у Литві?

28 Березня 2024 11:24 Поділитися

Абітурієнти не матимуть можливості розпочати отримання професії фармацевтичного техніка в Литві: Каунаський коледж, єдиний у Литві, який готує цих спеціалістів, вирішив не приймати студентів на перший курс за відповідною програмою на 2024–2025 навчальний рік. За словами Крістіни Неманіуте-Гаге (Kristinos Nemaniūtės-Gagės), голови Литовської фармацевтичної асоціації (Lietuvos vaistinių asociacijos — LVA), таке рішення викликає занепокоєння щодо долі цієї професії в країні.

«Призупинення навчання означає, що цього року нове покоління фармацевтичних техніків чи помічників фармацевтів більше не приходитиме на навчання до університету. Жоден інший вищий навчальний заклад країни не готує цих фахівців. Таке рішення дуже здивувало і вже викликає запитання у представників фармацевтичного сектору — чи це початок кінця професії фармацевтичного техніка? Коли навчальна програма, яка мала місце у вищому навчальному закладі 80 років, знаходиться на межі знищення, майбутні сценарії виглядають похмурими, особливо знаючи, що в Литві не вистачає фармацевтів, а старіюче населення все більше потребує найкращих доступних фармацевтичних послуг та послуг фармацевтичного догляду», — коментує К. Неманіуте-Гаге.

Працевлаштовано 100% випускників

Після припинення прийому першокурсників через 3 роки в аптеці не залишиться жодного «новоспеченого» фармацевтичного техніка. Проте, за словами голови LVA, залишається надія, що програму навчання скасували не остаточно.

«За публічними даними «Sodros» (організатора соціального страхування), близько 50% працюючих фармацевтичних техніків — віком 60 років і старше. За інформацією Державної служби контролю за лікарськими засобами (Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba prie (VVKT), за останні 5 років кількість ліцензованих фармацевтичних техніків зменшилася з 1234 до 1104.

Після зміни регламенту роботи фармацевтичних техніків, з 1 липня 2023 р. вони можуть працювати тільки разом з фармацевтами, за винятком сіл і селищ, де проживає до 3 тис. осіб. Проте ці спеціалісти в аптеках все ще дуже потрібні. Про це свідчить і рівень працевлаштування, який досягає 100%.

«Тому залишається незрозумілим, чому першокурсників більше не прийматимуть на потрібну суспільству спеціальність. Найприкріше те, що міністерству охорони здоров’я повідомили про майбутні зміни, але, мабуть, там не вважали це важливим питанням, не поцікавилися, чому це відбувається, не шукали шляхів продовження прийому першокурсників», — зазначила К. Неманіуте-Гаге.

Розширення функцій можливе

Голова LVA зазначила, що навчання не треба припиняти, а слід розширювати функції фармацевтичних техніків, беручи приклад з інших країн Євросоюзу. У Данії, Норвегії, Португалії фармацевтичні техніки вакцинують пацієнтів аптеки, коли таке рішення ухвалює фармацевт. За словами К. Неманіуте-Гаге, Литва могла б наслідувати цей приклад, легалізувавши можливість для спеціалістів, які навчаються або вже працюють, проходити додаткові курси вакцинації, здобувати необхідну кваліфікацію та сприяти процесу вакцинації в аптеках.

«Саме таким шляхом профільне міністерство пішло у сфері особистого здоров’я, де закріпило ширші функції для медсестер. Тим часом у фармації, навпаки, фармацевтичні техніки не тільки не отримали додаткових функцій, а з минулого року втратили. Оскільки фармакотехніки вже не працюють під віддаленим керівництвом фармацевта, довелося не тільки суттєво скоротити графік роботи аптек, які не працюють у вихідні, а й закрити низку аптек», — пояснила голова LVA.

Нині понад 840 фармацевтичних техніків працюють в литовських аптеках, а ще 350 — в компаніях з оптової фармацевтичної торгівлі, з виробництва косметики та інших місцях.

У виробничих аптеках, яких зараз у Литві 33, під час виготовлення ліків працюють майже виключно фармацевтичні техніки, зауважила К. Неманіуте-Гаге. Тож рішення про припинення прийому абітурієнтів піднімає питання не лише про доступність основних аптечних послуг, але й внутрішньоаптечного виробництва.

За матеріалами www.lrt.lt; www.sodra.lt

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті