Проект Закону щодо продажу лікарських засобів в сільській місцевості

20 Січня 2011 3:05 Поділитися

Проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення через фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні та амбулаторії особам, які проживають в сільській місцевості)» зареєстровано у Верховній Раді України 12.01.2011 р. № 7548.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

1. Обґрунтування необхідності прийняття закону

Прийняття цього закону викликано необхідністю забезпечення правомірності торгівлі лікарськими засобами і виробами медичного призначення через фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні та амбулаторії на підставі договорів з аптеками (згідно п. 2.5.2 наказу Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ України від 21.09.2010 р. № 340 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.10.2010 р. за № 968/8263) та внести доповнення до наступних законодавчих актів.

Статтею 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні та амбулаторії, що діють у сільській місцевості, не включені до переліку тих, хто не повинен застосовувати реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки.

Це призводить до зайвого ускладнення в реалізації ліків цими установами та здорожчує забезпечення медикаментами та призводить до погіршення умов доступу до медикаментів осіб, що проживають у сільській місцевості, у першу чергу людей похилого віку і одиноких.

2. Цілі та завдання закону

Урегулювання питання забезпечення можливості реалізації медикаментів у селах і створення нормальних умов для забезпечення тих, хто проживає в сільській місцевості, конституційної можливості придбати медикаменти за рахунок зменшення нормативних обмежень.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту

Пропонується внесення зміни до статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо того, що при здійсненні продажу населенню лікарських засобів та виробів медичного призначення через фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні та амбулаторії на підставі договорів, укладених із суб’єктами господарювання, що мають відповідну ліцензію, за умови, що відпуск буде здійснюватися особою з медичною освітою у сільській місцевості, де відсутні аптечні заклади, незобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки.

4. Стан нормативно-правової бази в даній сфері правового регулювання

Нормативно-правовими актами, що регулюють зазначені відносини, є Конституція України та Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Реалізація положень цього законопроекту після його прийняття не потребуватиме внесення змін до інших законів.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація положень цього закону у разі його прийняття не потребує фінансових витрат з Державного бюджету України.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття Закону

Прийняття цього закону дозволить урегулювати питання забезпечення можливості реалізації медикаментів у селах і створення умов для забезпечення осіб, які проживають в сільській місцевості, конституційної можливості придбати медикаменти.

Народний депутат України О.В. Ляшко

Проект

ЗАКОН УКРАЇНИ
від_________ №_______
ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАСТОСУВАННЯ РЕЄСТРАТОРІВ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ У СФЕРІ ТОРГІВЛІ, ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ ТА ПОСЛУГ» (ЩОДО ПРОДАЖУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ТА ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ЧЕРЕЗ ФЕЛЬДШЕРСЬКІ, ФЕЛЬДШЕРСЬКО-АКУШЕРСЬКІ ПУНКТИ, СІЛЬСЬКІ ДІЛЬНИЧНІ ЛІКАРНІ ТА АМБУЛАТОРІЇ ОСОБАМ, ЯКІ ПРОЖИВАЮТЬ В СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ)

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» («Відомості Верховної Ради України», 2000 р., № 38, с. 315) такі зміни:

1) статтю 9 доповнити пунктами 14 такого змісту:

«14) При здійсненні продажу населенню в сільській місцевості, де відсутні аптечні заклади, лікарських засобів та виробів медичного призначення через фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні та амбулаторії на підставі договорів, укладених із суб’єктами господарювання, що мають відповідну ліцензію, за умови, що відпуск буде здійснюватися особою з медичною освітою.».

ІІ. Прикінцеві положення.

Цей закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. У місячний термін з дня набуття чинності цим законом Кабінету Міністрів України:

1) привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом;

2) забезпечити здійснення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим законом.

Голова Верховної Ради України В. Литвин

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»
Стаття 9. Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються: Стаття 9. Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються:
13) при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції). 13) при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції);
Відсутня 14) При здійсненні продажу населенню в сільській місцевості, де відсутні аптечні заклади, лікарських засобів та виробів медичного призначення через фельдшерські, фельдшерсько-акушерські пункти, сільські дільничні лікарні та амбулаторії на підставі договорів, укладених із суб’єктами господарювання, що мають відповідну ліцензію, за умови, що відпуск буде здійснюватися в особою з медичною освітою.
Народний депутат України О.В. Ляшко
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті