Аптеки-філії в Угорщині зможуть обходитися без фармацевтів. Чи не постраждають права пацієнтів?

08 Травня 2024 11:21 Поділитися

6 травня в Угорщині набула чинності постанова, згідно з якою фізична присутність фармацевта в аптеках-філіях не є обов’язковою. Це нововведення розкололо професійну спільноту ще під час його обговорення. При цьому виявляється, що за 6 міс з моменту публікації міністерського наказу про замовлення та відпуск лікарських засобів для людей (Rendelete az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló) 44/2004. (IV. 28) до набуття ним чинності протиріч не поменшало.

Нові правила

Так, відповідно до наказу оператор аптеки може забезпечити присутність фармацевта у години роботи аптеки-філії, навіть якщо фармацевт особисто не присутній у ній, але з ним можна зв’язатися протягом 15 хв за допомогою телекомунікаційного пристрою. За допомогою віддаленого з’єднання фармацевт має надавати інформацію, рекомендації та поради як співробітникам аптеки, так і пацієнтам. В обов’язок оператора аптеки входить забезпечення для цього необхідного персоналу та технічних умов.

Винятками, відповідно до яких фармацевта не можна залучати за допомогою віддаленого з’єднання, тобто керуючий аптеки-філії зобов’язаний забезпечити особисту присутність фармацевта, є наступні обставини щодо діяльності аптеки:

а) виготовлення та тестування лікарських засобів;

б) обіг лікарських засобів, віднесених до строго контрольованих речовин.

Аргументи «за»

З самого початку обговорення нововведень їх прихильником є Асоціація мережевих аптек (Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége — HGYSZ). Необхідність у новій системі HGYSZ аргументує намаганням зупинити процес закриття невеликих сільських аптек. Можливість не забезпечувати особисту присутність фармацевта в аптеці компенсується тим, що «за бажанням пацієнта або аптекаря вони можуть проконсультуватися з фармацевтом щодо правильного застосування препаратів по телефону або через інтернет».

«Це рішення також може стати в нагоді, коли аптека-філія не може забезпечити особисту присутність фармацевта через відпустку чи хворобу, — цитує видання «Index.hu» представника HGYSZ. — Завдяки йому постачання ліків у цей населений пункт не припиниться навіть у такі дні».

Положення нового наказу також вітала Національна асоціація приватних фармацевтів (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége).

Аргументи «проти»

Найбільш болючим є питання про те, хто несе відповідальність у разі негативних наслідків фізичної відсутності фармацевта в аптеці. Адже його помічник може не оцінити ситуацію пацієнта як таку, що потребує організації дистанційної консультації. При цьому навіть за бажання він не звернеться до бази даних електронної охорони здоров’я (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér — EESZT), бо це не дозволено чинним законодавством. Таким чином, помічник фармацевта не в змозі впевнитися у відсутності потенціальних міжмедикаментозних взаємодій або що новий призначений препарат не містить майже ту саму діючу речовину, що й той, який пацієнт вже приймає, — це називається паралельним лікуванням. Отже, помічники фармацевта із початком дії нових правил можуть претендувати на більш високу заробітну платню, щоб компенсувати таку делеговану відповідальність.

По-друге, на думку Золтана Ханко (Zoltán Hankó), президента Угорської асоціації фармацевтів (Magyar Gyógyszerészi Kamara — MGYK), пацієнти не чекатимуть, поки аптека організує зв’язок із фармацевтом (згідно з наказом, на це виділяють до 15 хв). Тому відповідна норма нереалістична.

По-третє, малонаселені поселення сільського типу часто недостатньо охоплені медичними послугами, тож позбавлення їх ще й таких висококваліфікованих фахівців охорони здоров’я, як фармацевти, погіршить і без того вразливе положення жителів.

Негативну оцінку нововведення із MGYK розділили Угорське товариство фармацевтичних наук (Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság), Асоціація угорських фармацевтичних виробників (Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége — MAGYOSZ) та 4 угорські факультети підготовки фармацевтів — з Будапешту, Сегеду, Печі і Дебрецену.

Президент MGYK пояснив: «…з боку HGYSZ було логічним підтримати ідею відмовитися від обов’язкової фізичної присутності фармацевтів в аптечних філіях — HGYSZ наполягала на цьому роками. Вона об’єднує власників великих фармацевтичних мереж, які першочергово підходять до питання з точки зору корпоративної ефективності».

Президент MGYK також додав, що перерозподілом коштів, що надходять від підприємств сектору до центрального бюджету в якості податків, можна було б розпорядитися краще та, нарешті, реально допомогти аптекам-філіям. Адже рекомендація продуктів, що підходять для індивідуальних проблем, скринінг взаємодій та паралельного застосування ліків потребують юридичних та професійних компетенцій, які сьогодні мають тільки фармацевти.

За матеріалами www.mgyk.hu, index.hu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті