Угорські аптечні філії тепер можуть не забезпечувати безпосередню присутність фармацевта

08 Лютого 2024 11:56 Поділитися

Згідно з розпорядженням міністра внутрішніх справ, з 6 травня в Угорщині не буде потреби забезпечувати присутність фармацевта в аптеках-філіях. Обговорення відповідного проєкту тривало з літа минулого року, повідомила Угорська асоціація фармацевтів (Magyar Gyógyszerészi Kamara — MGK).

6 лютого в «Угорському віснику» (Magyar Közlöny) опубліковано міністерський наказ про замовлення та відпуск лікарських засобів для людей (Rendelete az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló) 44/2004. (IV. 28).

Відповідно до оновленої  законодавчо-нормативної бази оператор аптеки може забезпечити присутність фармацевта у години роботи аптеки-філії, навіть якщо фармацевт особисто не присутній у ній, але з ним можна зв’язатися протягом 15 хв за допомогою телекомунікаційного пристрою. За допомогою віддаленого з’єднання фармацевт має надавати інформацію, рекомендації та поради як співробітникам аптеки, так і пацієнтам. В обов’язок оператора аптеки входить забезпечення для цього необхідного персоналу та технічних умов.

Винятками, відповідно до яких фармацевта не можна залучати за допомогою віддаленого з’єднання, тобто керуючий аптеки-філії зобов’язаний забезпечити особисту присутність фармацевта, є наступні обставини щодо діяльності аптеки:

а) виготовлення та тестування лікарських засобів;

б) обіг лікарських засобів, віднесених до строго контрольованих речовин.

Набуття чинності цим розпорядженням було відкладено на останні 6 міс, оскільки Асоціація мережевих аптек (Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége — HGYSZ), що підтримує законодавчі зміни, була змушена врахувати кілька поправок, які запропонували MGK, Угорське товариство фармацевтичних наук (Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság) та Асоціація угорських фармацевтичних виробників (Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége — Magyosz). Magyosz виступила проти змін, нагадує видання Index.

HGYSZ оцінює внесення змін до положення про роботу філіалів аптек як крок уперед з погляду забезпечення ліками у сільській місцевості, зазначено на сайті організації. На нашу думку, зміни можуть зупинити скорочення кількості аптек-філій у коротко- та середньостроковій перспективі, а у довгостроковій перспективі можуть сприяти відкриттю нових аптек-філій і тим самим покращенню доступності ліків. За останні 10 років закрилося близько 250 аптек, і ця тенденція до зменшення повторюється щороку. Внаслідок цього значно збільшилася кількість невеликих населених пунктів, де немає безпосереднього доступу до аптеки. У цих селищах проживає близько 700 000 жителів, в основному людей похилого віку, для яких поїздка в інше селище за необхідними ліками обтяжлива. Щойно опублікований наказ може суттєво покращити якість їхнього життя.

На майбутнє HGYSZ пропонує більш доцільним з погляду реалізації, щоб сфера діяльності аптек-філій була визначена більш вузько з урахуванням годин роботи та обігу, та якби більш суворими були встановлені умови щодо обов’язків працівників, які забезпечуватимуть зв’язок з фармацевтом.

За матеріалами magyarkozlony.hu; index.hu; hgysz.hu; www.mgyk.hu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті