Довгострокові договори про реімбурсацію та паперові рецепти на період воєнного стану — набула чинності постанова Уряду

09 Травня 2024 9:02 Поділитися

Постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) від 03.05.2024 р. № 503 внесено зміни до постанов КМУ від 27.02.2019 р. № 136 «Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію» і від 28.07.2021 р. № 854 «Деякі питання реімбурсації лікарських засобів та медичних виробів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення». Зміни набули чинності 7 травня у зв’язку з опублікуванням у газеті «Урядовий кур’єр» від 07.05.2024 р. № 93.

Зокрема, змінами внесено уточнення в положення щодо відпуску та відшкодування вартості препаратів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, згідно з Переліком, затвердженим Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309 (далі — Перелік).

Так, зазначається, що на період воєнного стану на територіях, внесених до Переліку, та в разі відсутності технічної можливості виписування електронних рецептів на лікарські засоби та/або медичні вироби, які підлягають реімбурсації, їх виписування відбувається за паперовими рецептами. При цьому погашення таких рецептів здійснюється:

для всіх препаратів та/або медичних виробів, які підлягають реімбурсації, — аптечними закладами, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, що включені до Переліку;

для наркотичних (психотропних) лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, — аптечними закладами, що розташовані на територіях активних бойових дій, та територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих рф, що включені до Переліку.

Відповідно, у разі відсутності технічної можливості вносити інформацію до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ):

положення договорів про реімбурсацію щодо внесення інформації до ЕСОЗ не застосовуються, але виключно за місцем розташування структурних підрозділів аптек на зазначених територіях;

відшкодування вартості препаратів, які підлягають реімбурсації, здійснюється, зокрема, на підставі зведених звітів про лікарські засоби та медичні вироби, відпущені за паперовими рецептами, але виключно за місцем розташування структурних підрозділів на зазначених територіях.

Також зміни дозволяють Національній службі здоров’я України (НСЗУ) з 1 грудня 2024 р. укладати договори про реімбурсацію із суб’єктами господарювання на довгостроковий період (більше 1 року).

Однак виконання умов таких договорів здійснюватиметься лише після набрання чинності Порядком реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення на відповідний рік, у якому встановлюється перелік препаратів та медичних виробів, що підлягають реімбурсації у відповідному році.

Крім цього, змінами уточнено, що під час розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби та медичні вироби, які підлягають реімбурсації, референтні ціни на них визначаються не на основі останньої за датою опублікованої інформації про зареєстровані ціни, отриманої з офіційних джерел, а станом на 1-й робочий день грудня та 1-й робочий день червня.

Також збільшено із 7 до 10 днів строк подачі заявника документів для внесення їх продукції до Переліку лікарських засобів та Переліку медичних виробів, які підлягають реімбурсації, після оголошення НСЗУ про формування цих переліків.

Змінами уточнено й процес внесення змін до переліків лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Так, Перелік медичних виробів, які підлягають реімбурсації, оновлюватиметься в разі внесення змін до декларації про відповідність або сертифіката відповідності медичного виробу, що внесено в цей перелік.

При цьому, у разі оновлення Переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, заявник має подати до НСЗУ в електронній формі заяву в довільній формі з обґрунтуванням необхідності внесення змін, прикріпивши до неї не копію реєстраційного посвідчення, а вже посилання на нього в Державному реєстрі лікарських засобів України. Якщо йдеться про медичні вироби, то до заяви слід додавати посилання на декларацію про відповідність та сертифікат відповідності медичного виробу у Реєстрі осіб, відповідальних за введення медичних виробів, активних медичних виробів, які імплантують, та медичних виробів для діагностики in vitro в обіг.

Також наказом № 503 скасовано зобов’язання НСЗУ щомісяця протягом перших 5 робочих днів перевіряти реєстраційні посвідчення на лікарські засоби щодо наявності змін стосовно строків їх дії, які вносилися протягом попереднього місяця.

Скасовано й положення, згідно з яким до Переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, вносилися зміни в разі скасування державної реєстрації препарату шляхом припинення або скорочення строку чи зупинення дії реєстраційного посвідчення з підстав, передбачених ч. 23 ст. 9 Закону України «Про лікарські засоби». Зокрема, до таких підстав належать випадки, коли виявлено, що один, декілька або всі етапи виробництва лікарського засобу здійснюються підприємствами, виробничі потужності яких розташовані на території рф або рб.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті