Ринок «просів» на 18-му тижні

10 Травня 2024 4:22 Поділитися
Зазвичай у святкові дні обсяги продажу ліків нижчі, ніж у будні. На 18-й тиждень припав Великдень, а тому обсяги продажу в цей день були суттєво нижчими, ніж в аналогічний день минулого року, що особливо помітно в поденній динаміці. Цього дня обсяги аптечного продажу були нижчими за такі в аналогічний день минулого року на 33% у гривневому та на 44% у натуральному вираженні. Це вплинуло і на тижневі показники динаміки. Протилежна картина фіксувалася на 15-му тижні, коли ринок продемонстрував високі темпи зростання завдяки тому, що минулого року цього тижня святкувався Великдень. У цій публікації наведені обсяги продажу ліків з початку 2024 р. у потижневій та поденній динаміці. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

Як вже зазначалося, обсяги продажу ліків на 18-му тижні 2024 р. зменшилися порівняно із попередніми тижнями. Порівняно із 17-м тижнем цей показник знизився на 6% у грошовому та на 7% у натуральному вираженні. Якщо ж порівнювати із аналогічним тижнем минулого року, то також фіксується сповільнення темпів зростання у грошовому вираженні (+12%) та зниження в натуральному вираженні на 4% (рис. 1).

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 18-го тижня 2024 р.

Поденна динаміка свідчить, що ринок відновився після спаду внаслідок святкування Великодня. Наразі обсяги продажу та показники зростання повернулися до звичайних значень. Станом на 07.05.2024 р. зростання у гривневому вираженні становить 18%, а у натуральному залишається приблизно на рівні минулого року (0,1%) (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1 січня до 7 травня 2024 р.

Прохолодна погода останніми тижнями зумовила підвищення рівня захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Внаслідок цього у структурі аптечного продажу ліків у розрізі АТС-груп 2-го рівня фіксується зростання частки препаратів, що застосовуються для лікування та профілактики застудних захворювань.

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1 січня до 7 травня 2024 р.

Середній показник зростання цін на топ-10 SKU станом на 07.05.2024 р. становить 4% порівняно із початком року. При цьому для 7 препаратів ціна зросла, для 2 — не змінилася та на 1 — знизилася. На окремі препарати підвищення ціни сягає 8–10%, але в цілому ціни зростають помірно (рис. 4).

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1 січня до 7 травня 2024 р.

На 18-му тижні зростання обсягів аптечного продажу ліків у грошовому вираженні зумовлено здебільшого інфляційною складовою та інноваціями, про що свідчать показники інфляційного індексу, який відображає зміну обсягів аптечного продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни, та інноваційного індексу, який відображає зростання за рахунок виведення на ринок нових препаратів (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка індикаторів зростання ринку лікарських засобів у грошовому вираженні з 1-го до 18-го тижня 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті