Темпи зростання ринку прискорилися

24 Травня 2024 5:08 Поділитися
Після зменшення обсягів продажу та темпів розвитку ринку внаслідок святкових потрясінь ці показники почали зростати. У квітні 2024 р. зафіксовано доволі значні темпи зростання у грошовому вираженні (+18%), однак у натуральному вираженні обсяги продажу вже менше минулорічних показників на 1%. Щодо розвитку ринку у травні, то за період з 1 до 21 травня 2024 р. обсяги аптечного продажу ліків збільшилися на 16% у грошовому та скоротилися на 1% у натуральному вираженні порівняно з аналогічним періодом минулого року. У цій публікації наведені обсяги продажу ліків з початку 2024 р. у потижневій та поденній динаміці. Для підготовки матеріалу використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

Темпи зростання обсягів аптечного продажу ліків прискорилися на 20-му тижні і становлять 24% у грошовому та 6% у натуральному вираженні порівняно з аналогічним тижнем минулого року. Порівняно із попереднім тижнем показники зростання прискорилися. На 19-му тижні 2024 р. темпи зростання становили 20% у грошовому та 3% — у натуральному вираженні (рис. 1).

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го до 20-го тижня 2024 р.

Поденна динаміка свідчить, що на початку 21-го тижня показники зростання сповільнилися. Станом на 21.05.2024 р. зростання у гривневому вираженні становить 19,1%, а в натуральному — 2,1% порівняно з аналогічним днем минулого року (рис. 2). Однак, як свідчать дані попередніх тижнів, обсяги продажу збільшуються ближче до кінця тижня.

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1 січня до 21 травня 2024 р.

У структурі аптечного продажу ліків у розрізі АТС-груп 2-го рівня фіксується зростання частки анальгетиків і протизапальних та протиревматичних засобів, а також антигіпертензивних препаратів групи С09 (рис. 3).

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-5)* у грошовому і натуральному вираженні з 1 січня до 21 травня 2024 р.

Середній показник зростання цін на топ-10 SKU за обсягами аптечного продажу у 2024 р. станом на 21.05.2024 р. становить 5% порівняно із початком року. Для 2 препаратів — фіксується зниження ціни, для 5 — ціна зросла в межах 5% і для 3 — зростання понад 5% (рис. 4). Курс гривні до долара США поступово знижується та наразі наближається до 40 грн за 1 дол. США. Це сприятиме подальшому зростанню цін на товари з великою часткою імпортної складової, якими є ліки.

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1 січня до 21 травня 2024 р.

На 20-му тижні зростання обсягів аптечного продажу у грошовому вираженні зумовлене інфляційною складовою, що відображає зміну обсягів аптечного продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни, та індекс заміщення, який характеризує зростання ринку за рахунок збільшення фізичного споживання та перерозподілу споживання в бік більш дорогих препаратів (рис. 5). При цьому фіксується суттєве збільшення внеску саме індексу заміщення порівняно із попередніми тижнями.

Рис. 5. Динаміка індикаторів зростання ринку лікарських засобів у грошовому вираженні з 1-го до 20-го тижня 2024 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2024 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті