Що таке спіруліна і як вона діє на організм
Спіруліна — це мікроскопічна ниткоподібна ціанобактерія, яка отримала свою назву від спіральної або гвинтової природи своїх ниток. Вона має довгу історію використання як їжа, і повідомлялося, що її використовували ще за часів цивілізації ацтеків. А от відомим цей біопродукт став після того, як його почали використовувати фахівці Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (National Aeronautics and Space Administration NASA) в ролі харчової добавки для астронавтів під час космічних місій. Саме через свою харчову цінність ця синьо-зелена водорість наразі визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) «суперфудом» («суперїжею»), зокрема, в ролі альтернативного джерела білка (Podgórska-Kryszczuk I., 2024). При цьому варто зауважити, що спіруліна належить до речовин, перелічених Управлінням з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) в категорії «Загальновизнані як безпечні» (Generally Recognized As Safe — GRAS) (Karkos P.D. et al., 2011).
Склад спіруліни: макро- та мікроелементи
Склад спіруліни може суттєво змінюватися залежно від доступності поживних речовин та умов культивування (інтенсивність світла, солоність, pH). Першочергово, спіруліна є рослинним джерелом білка (55–70%), вуглеводів (15–25%), харчових волокон (8–10%), жирів (6–9%) та мінералів (7–13%). Також вона містить численні вітаміни (зокрема вітаміни групи B, включаючи фолієву кислоту — важливу для жінок дітородного віку, та вітаміни A, C, E — природні антиоксиданти), пігменти (хлорофіли, каротиноїди та фікоціанін), фенольні та інші корисні для організму сполуки (Podgórska-Kryszczuk I., 2024).
У дослідженнях продемонстровано, що біологічно активні речовини у складі спіруліни можуть виявляти протизапальні властивості, пригнічуючи вивільнення гістаміну з гладких клітин, сприяти нормалізації рівня холестерину (Karkos P.D. et al., 2011), позитивно впливати на стан мікрофлори кишечнику, підтримуючи його баланс (Hu J. et al., 2019), відігравати певну роль у зменшенні вираженості метаболічного синдрому (Firdaus M. et al., 2025), симптомів неврологічних та нейродегенеративних захворювань (Trotta T. et al., 2022), виявляти гепатопротекторні властивості, сприяти відновленню організму після стресу чи хронічної втоми, зокрема, захищаючи від оксидативного стресу, викликаного підвищеними фізичними навантаженнями, та прискорюючи відновлення шляхом зменшення пошкодження м’язів та стимулюючи імунну систему (Calella P. et al., 2022), і навіть очищенню організму від важких металів, підтримуючи їх зв’язування та виведення з організму (Thitame Sunil Namde et al., 2025). На додаток до своїх детокс-переваг, багатство поживних речовин та антиоксидантів у складі водорості сприяє поліпшенню здоров’я шкіри, покращуючи зволоження та еластичність, що може забезпечити значний омолоджувальний ефект. Крім того, високий вміст білка може допомогти у зменшенні маси тіла, створюючи відчуття ситості. Також спіруліна забезпечує певні харчові потреби дітей, які страждають на недоїдання, забезпечуючи потребу у вітаміні вітаміну А, головним чином завдяки високому вмісту бета-каротину, який є попередником цього важливого вітаміну. Крім того, додавання спіруліни до раціону дитини є особливо корисним, оскільки це одне з небагатьох джерел їжі, поряд з материнським молоком, яке пропонує майже ідеальний баланс ключових амінокислот, γ-ліноленової кислоти та незамінних жирних кислот (Sabat S. et al., 2025).
Спіруліна для жіночого здоров’я
Гормональний фон жінки може порушуватися через безліч чинників: стрес, неправильне харчування, порушення сну тощо (Ranabir S. et al., 2011; Kim T.W. et al., 2015; Calcaterra V. et al., 2024). Варто відзначити, що спіруліна містить йод та амінокислоту тирозин, які можуть сприяти забезпеченню підтримки функціонування щитоподібної залози та, відповідно, нормалізації гормонального балансу*, у тому числі позитивно впливаючи на менструальний цикл.
До того ж така природна добавка до раціону, як спіруліна, для жінок може стати корисним дієтичним втручанням у менопаузальний період.
Менопауза — це фізіологічний період у житті жінки, який являє собою остаточне припинення функції яєчників. У цей період зростає поширеність метаболічного синдрому, зокрема, відмічаються більша окружність талії, підвищений артеріальний тиск, гіпертригліцеридемія, гіперглікемія та зниження рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), що призводить до підвищеного ризику розвитку серцево-судинних розладів. Щоб запобігти таким небажаним наслідкам у період постменопаузи, важливо контролювати прояви метаболічного синдрому, зокрема й за допомогою споживання спіруліни, біологічно активні речовини у складі якої, як свідчать результати деяких наукових звітів, можуть позитивно впливати на стан жіночого здоров’я в цей період (Bobescu E. et al., 2020).
Як правильно приймати спіруліну
Наразі спіруліна на ринку представлена у складі дієтичних добавок у формі капсул, таблеток або порошку.
Рекомендована безпечна доза цієї водорості для дорослих становить близько 3–10 г/добу (Gogna S. et al., 2023).
Протипоказання
Незважаючи на визначену потенційну користь, споживання спіруліни і дієтичних добавок, що її містять, має бути обмежене, зокрема при визначеній алергії на цю водорість, при захворюваннях нирок, коли небажаним є «перевантаження» організму білками (у спіруліні підвищений вміст білка), підвищеній активності імунної системи (аутоімунних захворюваннях), у період вагітності або годування грудьми та у дітей. Щоб уникнути небажаних ускладнень, варто перед початком вживання проконсультуватися з лікарем щодо доцільності такого дієтичного втручання.
Хоча в розумінні біоактивності та використання спіруліни досягнуто значного прогресу, все ще існує потреба в подальших дослідженнях для оптимізації методів її культивування, підвищення біодоступності та повної перевірки її терапевтичного потенціалу за допомогою клінічних випробувань, зосереджених на взаємозв’язку доза — ефект та безпеці. Майбутні дослідження також повинні вивчати нові застосування в біотехнології, екологічній стійкості та медицині, оскільки спіруліна має великий потенціал як ключовий фактор у розв’язанні глобальних проблем у сфері охорони здоров’я та продовольчої безпеки (Spínola M.P. et al., 2024).
*За даними Національного інституту раку (National Cancer Institute) (www.cancer.gov).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим