Основи дієти при цукровому діабеті
Основними завданнями індивідуального плану лікування пацієнтів з цукровим І типу є адекватна інсулінотерапія, корекція харчування, дозовані фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок, самоконтроль та навчання1. Схожі рекомендації стосуються й пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу2. Зокрема, в обох випадках ризик розвитку ускладнень значно знижується шляхом контролю раціону2. Проте не існує єдиної «дієти» при цукровому діабеті (Reynolds A. et al., 2024), адже суть не в самій дієті, а в меті дієтотерапії для пацієнтів із цукровим діабетом: досягти і підтримувати цільові показники маси тіла, індивідуалізовані глікемічні цілі, рівень артеріального тиску та ліпідів, відтермінувати або запобігти розвитку ускладнень цукрового діабету2.
Раціональне харчування діабетика — це не суворі обмеження, а швидше модифікація особистих харчових звичок на користь здорової та збалансованої їжі.
Поточні (2024 р.) рекомендації Американської діабетичної асоціації (American Diabetes Association — ADA) заохочують усіх медичних працівників направляти людей з цукровим діабетом на індивідуалізовану медичну нутриціологічну терапію. Зокрема, поради щодо харчування мають бути орієнтованими на пацієнта та включати наступні принципи:
- пропагування та підтримка здорових харчових звичок, зосередження на різноманітних продуктах, багатих на поживні речовини, у відповідних порціях, для покращення загального здоров’я;
- задоволення індивідуальних потреб у харчуванні;
- збереження задоволення від їжі з неупередженим ставленням щодо її вибору, обмеженням вибору їжі лише тоді, коли це підтверджено науковими доказами;
- надання людині з цукровим діабетом практичних інструментів для розвитку здорових харчових звичок, а не зосередження на окремих макронутрієнтах чи окремих продуктах (Reynolds A. et al., 2024).
Як тип, так і загальна кількість споживаних вуглеводів впливають на глікемію. Споживання вуглеводів повинно зосереджуватися на джерелах вуглеводів, багатих на поживні речовини, з високим вмістом клітковини (принаймні 14 г клітковини на 1000 ккал) та мінімально оброблених. Вуглеводи в раціоні включають цукри, крохмаль (рекомендована варена та смажена картопля) та харчові волокна (рекомендовані цільні зерна, овочі, цілі фрукти та бобові). Більше споживання цукру пов’язане зі збільшенням маси тіла та вищою захворюваністю на карієс. І навпаки, більше споживання харчових волокон пов’язане зі зниженням ризику неінфекційних захворювань та передчасної смерті, а також зменшенням маси тіла, концентрації холестерину та артеріального тиску. З огляду на ці рекомендації, плани харчування повинні робити акцент на овочах, фруктах, бобових та цільнозернових продуктах без крохмалю, а також на молочних продуктах з мінімальним додаванням цукру. Людям з цукровим діабетом та тим, хто перебуває в групі ризику, рекомендується максимально замінювати підсолоджені цукром напої (включаючи фруктові соки) водою або низькокалорійними або некалорійними напоями, щоб контролювати глікемію та знизити ризик кардіометаболічних захворювань, а також мінімізувати споживання продуктів із доданим цукром, які можуть витіснити здоровіші, більш поживні продукти харчування. Зокрема, харчові підсолоджувачі забезпечують незначну кількість енергії та викликають відчуття солодкості, не підвищуючи концентрації глюкози чи інсуліну в крові. Існує кілька підсолоджувачів, схвалених Управлінням з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA), які вважаються безпечними при вживанні в межах допустимої добової норми споживання: сукралоза, сахарин, ацесульфам К, неотам, аспартам, стевія, луо хань (монах-фрукт або екстракт фруктів Свінгл). Основою прийомів їжі та перекусів мають стати продукти з високим вмістом клітковини, такі як цільнозернові продукти (пшениця, цільний овес, коричневий рис, ячмінь та кіноа), овочі, цільні фрукти та бобові (Reynolds A. et al., 2024).
Докази щодо оптимальної кількості загального споживання жирів для людей з цукровим діабетом непереконливі, тому цілі повинні бути індивідуалізовані. Варто прагнути замінити насичені та трансжири в раціоні моно- та поліненасиченими жирами (головним чином для зниження підвищеного ризику серцево-судинних захворювань при високому споживанні насичених та трансжирів). Мононенасичені жири містяться в таких продуктах, як авокадо, деякі види риби, горіхи та горіхове масло, в рослинних оліях (оливковій, арахісовій, ріпаковій), поліненасичені жири (ПНЖК) — у волоських горіхах, насінні соняшнику, а також у деяких видах риби, таких як лосось, скумбрія, оселедець та форель, рослинних оліях (кукурудзяна, сафлорова та соєва). Дані про заміну з проспективних обсерваційних досліджень також вказують на те, що заміна насичених і трансжирів на ПНЖК знижує смертність від усіх причин та ішемічну хворобу серця, при цьому менша кількість доказів у людей з цукровим діабетом вказує на аналогічне зниження ризику серцево-судинних захворювань. Рослинні стероли — це природні похідні холестерину з рослинних олій, горіхів, кукурудзи, деревини та бобових. Люди з цукровим діабетом та дисліпідемією можуть знизити загальний рівень холестерину та ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), споживаючи щонайменше 2 г на день рослинних станолів або стеролів, що містяться в збагачених продуктах (Reynolds A. et al., 2024).
Цілі щодо споживання білків слід індивідуалізувати на основі поточних харчових звичок людини. Однак зменшення кількості харчового білка нижче 10% від загальної енергії не рекомендується, оскільки це наражає людей на ризик білкової недостатності. Оскільки споживаний білок може посилити реакцію інсуліну без підвищення концентрації глюкози в плазмі крові, джерела вуглеводів з високим вмістом білка не слід використовувати для лікування або профілактики гіпоглікемії. Заміна червоного м’яса в раціоні рослинними джерелами білка (такими як квасоля та бобові), здається, дає супутні переваги як для здоров’я, так і для навколишнього середовища. Потенційно корисні джерела рослинного білка включають бобові, сочевицю, тофу та темпе. Також можна використовувати рослинні альтернативи м’ясу. Горіхи або насіння — це ще одне джерело рослинного білка, яке варто рекомендувати, наприклад, мигдаль, кеш’ю, фундук, бразильські горіхи, макадамія, арахіс, пекан, волоські горіхи, а також насіння соняшнику, гарбуза чи льону. Горіхове масло також є джерелом рослинного білка, але слід пам’ятати про доданий натрій та цукри. Хорошими джерелами пісного тваринного білка є птиця без шкіри, нежирні шматки яловичини або свинини, риба або яйця, а також молочні продукти зі зниженим вмістом жиру (тобто знежирене молоко / йогурт, а також сир). Джерелами білка слід доповнювати овочі, фрукти та цільнозернові продукти протягом більшості прийомів їжі, а не весь прийом їжі (Reynolds A. et al., 2024).
Тобто обирати продукти при діабеті (цукровому) потрібно, враховуючи, кількість вуглеводів, білків та жирів. Має значення й регулярність прийому їжі: дробне харчування (5–6 разів на день невеликими порціями) може допомогти уникнути різких коливань рівня глюкози та підтримувати стабільний метаболізм (Maneesing T.U. et al., 2023; Baheti B. et al., 2023). Також рекомендовано обмежити споживання натрію до 2300 мг/день та уникати надмірного вживання алкоголю (не більше 2 порцій/день для чоловіків та не більше 1 порції/день для жінок) (Reynolds A. et al., 2024).
Можливо також використовувати різноманітні дієти, у тому числі середземноморську дієту та харчування з низьким вмістом вуглеводів, вегетаріанські, рослинні (можуть включати деякі продукти тваринного походження) та дієтичні підходи до запобігання гіпертензії (DASH) та інші2.
Продукти з низьким глікемічним індексом
Глікемічний індекс (ГІ) — це показник того, наскільки швидко підвищується рівень глюкози в крові після вживання їжі, що містить вуглеводи. Протягом останніх трьох десятиліть низка розладів здоров’я людини була пов’язана з ГІ. Найбільш сильний зв’язок свідчить про те, що вживання продуктів з низьким ГІ може запобігати розвитку діабетичних ускладнень та має бути в основі дієти при цукровому діабеті (Chiu C.J. et al., 2011; Peres M. et al., 2023).
Таблиці ГІ та глікемічного навантаження (ГН) мають вирішальне значення для досліджень, що вивчають взаємозв’язок між глікемічними властивостями вуглеводів у продуктах харчування, дієтами та здоров’ям, та показують, що можна їсти при цукровому діабеті: молочні продукти, бобові, макаронні вироби, фрукти та овочі зазвичай мають низький ГІ (≤55 за 100-бальною шкалою глюкози) та однакові значення по всьому світу. Однак злаки та продукти із злаків демонструють значні відмінності в значеннях ГІ, ймовірно, через різницю в методах виробництва. Хліб, сніданки, рис, солоні закуски та регіональні продукти були доступні у варіантах з високим, середнім та низьким ГІ. Більшість сортів картоплі мали високий ГІ, але зараз визначені певні сорти з низьким ГІ (Atkinson F.S. et al., 2021).
Таблиця харчування з переліком дозволених продуктів має надаватися діабетикам ендокринологом або дієтологом, але в цілому загальні рекомендації мають стосуватися вибору продуктів з низьким ГІ.
Що варто виключити з раціону діабетикам
Серед заборонених продуктів, споживання яких слід уникати хворим на цукровий діабет, адже при їх споживанні можуть відзначатися різкі стрибки рівня глюкози в крові, — продукти з високим ГІ (солодощі та цукор, здоба, солодкі фрукти та соки, крохмалисті овочі у великій кількості, оброблені продукти, трансжири, алкоголь) (Atkinson F.S. et al., 2021). Уникнення зазначених продуктів є ключовим для контролю інсулінорезистентності та підтримки стабільного рівня глюкози у крові.
Приклади щоденного меню для діабетика
Складання збалансованого раціону при цукровому діабеті може допомогти контролювати рівень глюкози, отримувати всі необхідні поживні речовини та має здійснюватися на основі власних харчових уподобань. Допомогти скласти та спланувати своє меню можуть онлайн-планувальники, які наразі можна знайти в інтернеті на сайтах профільних діабетичних організацій.
Поради щодо приготування їжі
Спосіб приготування їжі має таке ж важливе значення, як і вибір самих продуктів при цукровому діабеті. Зокрема, акцент має ставитися на запіканні, варінні, приготуванні на пару та тушкуванні. Правильно підібрана та правильно приготована їжа для діабетиків — один з важливих кроків до контролю над хворобою!
Як уникати стрибків цукру в крові
Ефективний менеджмент рівня глюкози в крові є основним завданням для кожного діабетика. Допомогти його підтримувати, уникаючи небажаних коливань, можуть, окрім раціонального харчування, дозовані фізичні навантаження, відмова від шкідливих звичок, самоконтроль та навчання1, 2.
1Уніфікований клінічний протокол первинної, екстреної та спеціалізованої медичної допомоги «Цукровий діабет І типу у дорослих» (Наказ МОЗ України від 26.01.2023 р. № 151).
2Уніфікований клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Цукровий діабет ІІ типу у дорослих» (Наказ МОЗ України від 24.07.2024 р. № 1300).
3За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention) (www.cdc.gov).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим