Криза у фармацевтичній галузі — шляхи подолання

28 листопада 2008 р. у приміщенні КМУ відбулося засідання робочої групи з питань подолання кризи у фармацевтичній галузі Ради підприємців при КМУ з питань забезпечення населення лікарськими засобами, регуляторної політики в фармацевтичній галузі України. На порядок денний засідання було винесено питання щодо функціонування аптечної комунальної мережі в умовах дії постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення».

Криза у фармацевтичній галузі - шляхи ії подолання

Мета засідання робочої групи — визначити проблемні питання фармацевтичної галузі у рамках чинного законодавства і пропозиції щодо змін до діючих постанов КМУ. На думку учасників засідання, воно повинно стати поштовхом для підготування проекту постанови, яка змінить можливості та умови діяльності учасників фармацевтичного ринку на більш сприятливі.

Учасники засідання відмітили, що в умовах фінансової кризи та нестабільності на міжбанківському валютному ринку кожен день роботи фармацевтичної галузі несе величезні збитки учасникам фармринку.

Дистриб’ютори у зв’язку з коливанням валютного курсу та зняттям обмежень НБУ щодо фіксування курсу долара завозити лікарські засоби та вироби медичного призначення дорожче, а реалізовувати дешевше просто не можуть. На сьогодні в аптеках України скорочується асортимент лікарських засобів.

Представники оптових компаній підкреслили невтішний факт: з аптек зникають обігові кошти. Робоча група дійшла висновку, що треба терміново вносити зміни до нині діючих постанов КМУ, зокрема постанови від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

Також вважається доцільним звернутися до Мінекономіки з пропозицією внести зміни до законодавчих актів України, в яких чітко дати визначення термінів: «оптова ціна виробника», «митна вартість», «роздрібна ціна» тощо.

Учасниками робочої групи з питань подолання кризи у фармацевтичній галузі Ради підприємців при КМУ з питань забезпечення населення лікарськими засобами, регуляторної політики в фармацевтичній галузі було схвалено проект постанови КМУ «Про першочергові заходи з подолання кризових явищ у фармацевтичній галузі».

Про подальший розвиток подій читайте у наступних випусках «Щотижневика АПТЕКА» та на сайті www.apteka.ua.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото Любові Столяр

Рішення робочої групи з питань подолання кризи у фармацевтичній галузі Ради підприємців при КМУ з питань забезпечення населення лікарськими засобами, регуляторної політики в фармацевтичній галузі

Робоча група розглянула питання, пов’язані з фінансово-економічною кризою, яка виникла в останній час на вітчизняному фармацевтичному ринку України в зв’язку з прийняттям КМУ низки нормативно- правових актів, а саме: постанови від 10.09.2008 р. № 837 «Питання здійснення державного контролю якості лікарських засобів», від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», розпорядження від 10.09.2008 р. № 1247 «Про затвердження плану заходів по удосконаленню державного контролю якості лікарських засобів і виробів медичного призначення», від 17.10.2008 р. № 1339 «Про заходи щодо стабілізації ситуації на ринку лікарських засобів і виробів медичного призначення», які фактично руйнують всю налагоджену, роками відпрацьовану та визнану провідними експертами ВООЗ контрольно-дозвільну систему в сфері обігу лікарських засобів.

На даний час у сфері контролю за якістю лікарських засобів та виробів медичного призначення утворився правовий вакуум. Рішеннями уряду фактично відмінені положення про Державну службу лікарських засобів і виробів медичного призначення та про Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів Міністерства охорони здоров’я, а новоутворена Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів існує лише на папері.

Робоча група вважає недоцільним та необґрунтованим створення такого нового «єдиного» органу у сфері обігу лікарських засобів в Україні, оскільки таким вже є Міністерство охорони здоров’я України. А збільшення кількості державних службовців з 47 осіб до 650 у період загальної економічної кризи є злочинним і призводить до нераціонального витрачання бюджетних коштів.

З набуттям чинності постанови КМУ № 955 країна опинилася на межі знищення вітчизняної фармацевтичної галузі в цілому.

Економічно необґрунтоване обмеження торговельної націнки на лікарські засоби та вироби медичного призначення під час нестабільності курсу гривні до іноземних валют, втручання контролюючих органів у процес формування цін створюють напруженість на фармацевтичному ринку у відношеннях між вітчизняними виробниками, оптовими та роздрібними суб’єктами господарювання.

Все це неминуче призведе до скорочення закупівлі дешевих, соціально значимих лікарських засобів вітчизняного виробництва, штучного створення дефіциту вітчизняних та іноземних лікарських засобів, що значно погіршить надання медикаментозної допомоги хворим, у тому числі найбільш незахищеним верствам населення, значного зменшення кількості дистриб’юторських компаній, аптек та аптечних закладів, які дійсно виконують соціальну функцію, падіння обсягів виробництва на вітчизняних підприємствах і як наслідок — до скорочення робочих місць, збільшення числа безробітних, суттєвого зменшення надходжень до Державного бюджету податків та обов’язкових платежів.

З метою подолання кризи та стабілізації забезпечення лікарськими засобами населення України Робоча група вирішила:

1. Схвалити проект постанови КМУ «Про першочергові заходи з подолання кризових явищ в фармацевтичній галузі»;

2. Звернутися до Міністерства охорони здоров’ я, Мінекономіки та Держкомпідприємництва з пропозицією внести схвалений робочою групою проект постанови КМУ «Про першочергові заходи з подолання кризових явищ в фармацевтичній галузі» у найкоротший термін на розгляд уряду;

3. Запропонувати Міністерству охорони здоров’я актуалізувати Перелік вітчизняних та імпортних лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни на які підлягають державному регулюванню, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я і Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції від 03.12.2001 р. № 480/294.

Звернутися до Мінекономіки з пропозицією внести зміни до законодавчих актів України, в яких дати визначення термінів: «оптова ціна виробника», «митна вартість», «роздрібна ціна» тощо.

Звернути увагу уряду на необхідність дотримання Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» під час прийняття урядових рішень.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті