Лист Аптечної професійної асоціації України

Заступнику голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення,
голові ліквідаційної комісії
Карасику В.Г.

Аптечна професійна асоціація України (АПАУ) засвідчує Вам свою повагу та звертається з такого приводу.

Згідно з листом від 31.12.2008 р. № 18.12185/16-07 Вами було направлено для опрацювання та надання пропозицій АПАУ проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання зловживань у сфері обігу лікарських засобів)», розроблений Міністерством внутрішніх справ України.

Вважаємо, що цей законопроект не включає в себе норм, які б сприяли удосконаленню і розвитку фармацевтичної галузі з точки зору європейської інтеграції України, а також містить положення, які прямо суперечать чинному законодавству нашої держави.

Так, наприклад, у тексті законопроекту наведені, або навпаки, не наведені визначення термінів і понять, які не узгоджуються між собою.

Перш за все, виникають питання щодо змістової частини терміна «соціально небезпечні лікарські засоби» та самого переліку цих засобів. Якими критеріями користувалися автори цього проекту при його введенні? Які саме лікарські засоби беруться до уваги й увійдуть до переліку соціально небезпечних?

Зміст ст. цього акта 13-1 дублює ст. 6 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», що є неприйнятним, оскільки застосування до всіх без винятку лікарських засобів додаткових заходів та процедур посиленого контролю з боку держави фактично прирівнює будь-які препарати до наркотичних та психотропних речовин.

У ст. 20 пропонується запровадити додаткові дозвільні документи. Це незаконно і стримуватиме розвиток підприємництва. Саме дотримання Ліцензійних умов на право здійснення певного виду господарської діяльності, які визначаються Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», і отримання ліцензії є достатньою підставою для здійснення господарської діяльності суб’єктом господарювання.

Ці та інші зауваження унеможливлюють прийняття зазначеного законопроекту.

Міністерством охорони здоров’я України спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я протягом останніх років розроблявся новий законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби».

Просимо Вас розглянути можливість доопрацювання законопроекту, запропонованого Міністерством охорони здоров’я України раніше. Зі свого боку АПАУ готова взяти активну участь у роботі відповідної робочої групи.

З повагою
голова правління АПАУ В. Руденко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті