Відкритий лист ФАДО щодо мораторію на відкриття нових аптек

10 Липня 2011 2:02 Поділитися

До редакції «Щотижневика АПТЕКА» надійшов відкритий лист від громадської організації «Фармацевтична асоціація Дніпропетровської області», адресований Інні Демченко, першому заступнику голови Державної служби України з лікарських засобів, щодо мораторію на відкриття нових аптек. Нагадаємо, що 6 липня І. Демченко під час онлайн-конференції, яка проходила в інформаційному агентстві «НАШ ПРОДУКТ», повідомила, що «основні учасники ринку, самі аптеки, приходять до того, щоб обмежити кількість аптек: або з адміністративно-територіальним одиницям, або по відстані між ними (аптеками)».

Першому заступнику
голови державної служби
України по лікарським засобам
І. Демченко

Шановна Інна Борисівна!

Від щирого серця вітаємо Вас із призначенням на таку важливу для населення України і фармацевтичної спільноти посаду та щиро дякуємо за слова, котрі пролунали під час онлайн-конференції: «…объем фальсифицированных и контрафактных препаратов на отечественном рынке не превышает 1%. «Те цифры, которые назывались ранее, — 30%, 40%, 50% — не соответствуют действительности». Ми (фахова громадськість) видихнули з легкістю. «Ну на решті»,- подумали ми, про аптечну мережу сказали правду. Правду в тому, що немає повсюдної торгівлі фальсифікованими лікарськими засобами або «крейдою», як говорили раніше.

За це Вам – низький уклін.

Але у Вашому інтерв’ю є і другий коментар: «…  принятие законопроекта о наложении моратория на выдачу новых лицензий на торговлю лекарственными средствами». І нам стало не зовсім зрозуміло – що Ви мали на увазі? Ненадання ліцензій на торгівлю лікарськими засобами, може привести до закриття багатьох суб’єктів господарювання, у котрих, в цьому та наступному роках закінчується термін дії ліцензії. А це призведе до закриття підприємств та звільнення багатьох фахівців. Ми всі, і Ви також, розуміємо, що наслідком таких дій буде зменшення надходжень до держбюджету та збільшення проценту безробіття на Україні. Тому звертаємось до Вас, як державного службовця, з проханням пояснити нам, що конкретно Ви мали на увазі говорячи про мораторій. Така недомовленість призводить лише до ажіотажу  навколо ліцензування.

Але, як говорять, немає лиха без добра, і наступний Ваш вислів про те, що «…решения относительно количества аптек должны принимать местные органы самоуправления»- додав нам настрою. Оскільки ми вже давно просимо керівників різних гілок влади дозволити, органам місцевого самоврядування надавати рішення про видачу ліцензії на торгівлю лікарськими засобами шляхом створення територіальної (обласної) комісії, до якої увійдуть представники фахових громадських асоціацій, органів територіального самоуправління, представники органу контролю за якістю лікарських засобів та дотриманням ліцензіатами ліцензійних умов (територіальних інспекцій). В такому складі комісія буде надавати органу ліцензування компетентні рекомендації щодо доцільності відкриття аптечної бази/аптеки/аптечного пункту в тому чи іншому районі. В такому складі дуже важко буде вчинити якісь корупційні дії. Територіальні адміністрації нарешті зможуть регулювати відкриття аптечних закладів в «комерційно непривабливих місцях». Фахова асоціація зможе впливати на етичні моменти конкуруючих суб’єктів господарювання, фаховість працівників. А хто краще ніж територіальна інспекція знає про те як працює суб’єкт?

Це дуже важливий крок. Навіть говорити на державному рівні про таке вже важливо. Та важливіше продовжити слова вчинками – внесенням змін до відповідних нормативних документів.

І ми, як громадськість, готові допомагати Вам у здійсненні такої важливої справи.

З повагою, голова правління громадської організації
«Фармацевтична асоціація Дніпропетровської області»                                                 Тамара Литвиненкова
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті