Україна переймає досвід роботи університетських клінік ФРН

Україна переймає досвід роботи університетських клінік ФРНРобоча група, до складу якої увійшли співробітники МОЗ України, Полтавської обласної державної адміністрації та медичних навчальних закладів, на чолі із заступником міністра охорони здоров’я України Василем Лазоришинцем, під час закордонного відрядження до ФРН ознайомилася із засадами роботи університетських клінік у Берліні, Грайфсвальді та Лейпцизі. Українська делегація взяла участь у переговорах із керівником федерального міністерства охорони здоров’я ФРН паном Зебою та керівником відділу медичного забезпечення та системи лікарень паном Дальгофом, котрий ознайомив наших співвітчизників з роботою лікарень ФРН.

У Німеччині функціонує більше 2 тис. лікарень, серед яких 32 — університетські, що забезпечують найвищий рівень надання медичної допомоги. З 1999 р. кількість клінік та ліжок у ФРН скоротилась на 13%. Кількість лікарів, які працюють в лікарнях з 1991 р., зросла на 30%, в той час як загальна кількість працівників лікарень зменшилась на 10%.

Система фінансування лікарень здійснюється через страхові каси за системою Diagnostic Related Groups (DRG) та з федерального бюджету фінансування інвестиційної діяльності відповідно до земельних планів розвитку лікарень. Університетські клініки долучені до медичних факультетів університетів та займаються лікуванням, наукою і навчанням. Всі університетські клініки — юридичні особи за винятком однієї (приватизованої); 10% ліжкових місць із загальної кількості знаходяться в університетських лікарнях, де працюють 20% всіх лікарів. Як повідомила німецька сторона, економічна криза поки що не вплинула на фінансування охорони здоров’я.

Результатом відрядження стала домовленість щодо прямої співпраці між Університетською клінікою Грайфсвальда та Тернопільським державним медичним університетом, а також між Університетською клінікою Лейпцига та Донецьким національним медичним університетом.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті