Президент України переконаний у необхідності реформування медичної галузі

Президент України переконаний у необхідності реформування медичної галузіПрезидент України наступного тижня планує провести нараду щодо реформи медичної галузі. Про це він заявив 16 червня під час прес-конференції у Черкасах. Віктор Ющенко підкреслив, що розраховує на участь у медичній реформі всіх гілок влади, зважаючи на те, що здоров’я людини повинно бути безумовним пріоритетом для будь-якої держави, у тому числі й України. Президент висловив сподівання, що комплексна реформа охорони здоров’я в Україні буде розпочата з вересня цього року. Під час робочої поїздки до Черкаської області Президент оглянув будівництво обласної дитячої лікарні та обласний кардіологічний центр, реконструйо­ваний обласний нейросудинний центр та взяв участь у церемонії відкриття Центру підвищення кваліфікації лікарів. Метою поїздки було привернути увагу суспільства до проблем у сфері охорони здоров’я та ініціювати спільні зусилля державних органів до проведення комплексної медичної реформи.

В. Ющенко неодноразово наголошував на необхідності термінової реалізації стратегічних пріоритетних напрямів реформування медичної галузі. Протягом 2005–2009 рр. за ініціативи Глави Держави реалізовано низку програм у різних сферах охорони здоров’я, серед них: затверджено Державну програму запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2006–2010 роки; схвалено Концепцію Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2007–2016 роки. Її проект схвалено урядом 3 червня 2009 р. та внесено на розгляд Верховної Ради України 4 червня 2009 р. Схвалено Концепцію Державної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2010 року, проте державна програма і нині не затверджена; підписано Закон України «Про Загальнодержавну програму протидії захворюванню на туберкульоз у 2007–2011 роках» та ін.

Президент України відзначив щорічне зростання в Україні видатків на охорону здоров’я. Починаючи з 2005 р., витрати на охорону здоров’я зросли втричі. Однак, на переконання Глави Держави, практика свідчить, що збільшення видатків жодним чином не впливає на покращання здоров’я нації. За словами В. Ющенка, нарощування обсягів фінансування саме по собі не вирішує існуючих у системі охорони здоров’я пробле­м. Це пояснюється тим, що сьогодні медицина залишається найменш реформованою галуззю. Президент відзначив, що за умови проведення глибокої медичної реформи таке фінансування могло б бути використане у десятки разів ефективніше. В. Ющенко висловлює переконання, що реформа медичної сфери повинна полягати у зміні системи її управління, оптимізації структур та більш раціональному підході до фінансування.

За матеріалами www.president.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті