Зустріч Президента з Міністром охорони здоров’я

Зустріч Президента з Міністром охорони здоров’я15 червня Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з міністром охорони здоров’я Василем Князевичем. Головні теми розмови — ситуація у світі та Україні щодо захворюваності на грип А (H1N1), незадовільне фінансування з початку року ряду ключових програм медичної галузі України, проблемні питання вакцинації. Глава держави наголосив, що в умовах оголошеної в світі пандемії грипу А (H1N1) надзвичайно актуальною є ефективна реалізація протиепідемічних заходів та забезпечення підвищеної готовності для подолання епідемічної загрози. Президент окремо відзначив важливість модернізації відповідної інфраструктури, матеріального-технічного забезпечення медиків та мобілізації ресурсів галузі на випадок можливих ускладнень епідемічної ситуації в Україні. На переконання В. Ющенка, має бути забезпечена системна робота Державної надзвичайної протиепідемічної комісії і ско­ординована діяльність представників усіх рівнів влади та медиків.

Міністр охорони здоров’я доповів, що сьогодні розроблено низку протиепідемічних заходів, адже, за прогнозами експертів, спалах захворюваності на грип А (H1N1) можна очікувати в Україні восени. Він окремо звернув увагу Президента на заходи, вжиті з метою недопущення проникнення хвороби на територію нашої держави — жорсткий контроль в аеропортах та пунктах перетину кордону тощо. За словами В. Князевича, сьогодні юнак, у якого було виявлено єдиний в Україні випадок захворювання на грип А (H1N1), вже повністю здоровий. Міністр також поінформував Президента про те, що ВООЗ вже надіслала до України в якості гуманітарної допомоги препарат, який вважається єдиним у світі, ефективним у боротьбі з грипом A (H1N1). В. Князевич запевнив В. Ющенка в тому, що розроблено та доведено до відома медиків порядок застосування лікарського засобу, який буде розподілено по регіонах.

Посилаючись на дані звіту Рахункової палати, Президент негативно оцінив той факт, що за січень–травень поточного року МОЗ України не в достатньому обсязі витратило кошти на централізовані заходи з лікування цукрового діабету, трансплантації органів, подолання епідемії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, інші програми. В. Ющенко підкреслив важливість запровадження змін у системі фінансування медицини. Окремо Президент торкнувся проблеми закупівлі сучасного медичного обладнання та інструментарію. Глава держави підкреслив, що вимагає ретельної перевірки правоохоронними органами інформації про передачу закупленого обладнання (особливо у спеціалізовані заклади) в оренду чи на комерційний режим обслуговування пацієнтів.

Говорячи про вакцинацію, Президент наголосив, що актуальною залишається проблема недовіри суспільства до медиків, пов’язана з трагічною смертю підлітка під час кампанії додаткової імунізації населення проти кору та краснухи вакциною індійського виробництва. «Нині нагальною є потреба у виробленні подальшої стратегії розвитку імунопрофілактики інфекційних хвороб», — констатував В. Ющенко.

за матеріалами www.president.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті