28 лютого 2012 р. у парламенті зареєстровано законопроект за № 10128, який спрямовано на забезпечення оптимального йодного харчування. У документі пропонується внести зміни до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів».
Як зазначається у пояснювальній записці, законопроектом передбачається впорядкування в Україні нормативно-правових основ забезпечення оптимального йодного харчування шляхом обов’язкового використання йодованої солі у харчовій промисловості, закладах громадського харчування та її реалізації у роздрібній торгівлі.
Забезпечення оптимального йодного харчування на основі вживання населенням йодованої кухонної солі має стати основою безпечного, ефективного і дешевого відведення інтелектуальної катастрофи в Україні, механізмом подолання фінансових, економічних і соціальних збитків, яких зазнає економіка держави і суспільство внаслідок захворювань, пов’язаних з йододефіцитом.
У документі вводиться нове поняття — «оптимальне йодне харчування», яке передбачає отримання необхідної кількості йоду шляхом вживання харчових продуктів (їжі), вироблених з обов’язковим використанням йодованої кухонної солі.
Окрім цього, реалізація нейодованої кухонної солі при відсутності йодованої не допускатиметься. Йодована кухонна сіль використовуватиметься в раціоні харчування:
- організованих дитячих колективів;
- лікувально-профілактичних закладів;
- особового складу військових формувань;
- органів внутрішніх справ;
- органів і установ системи виконання покарань;
- закладів громадського харчування.
За прогнозами, у разі прийняття Закону України «Про внесення доповнень до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», він сприятиме поліпшенню загального здоров’я громадян, усуненню загрози інтелектуальної катастрофи в нашій країні, підвищенню народжуваності здорових дітей, продуктивності праці дорослого населення країни, зменшенню навантаження на Державний бюджет, а також покращенню економічних і соціальних показників.
Коментарі