Президент України підписав Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

07 Лютого 2019 1:57 Поділитися

Президент України Петро Порошенко 4 лютого поточного року підписав Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який Верховна Рада України ухвалила 6 грудня 2018 р. (реєстраційний № 8450).

Даний документ набирає чинності на наступний день після опублікування та вводиться в дію через 6 міс після опублікування.

Закон розроблений відповідно до Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави ІV «Санітарні та фітосанітарні заходи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС», схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 228-р.

Даний документ має на меті приведення українського законодавства у відповідність з положеннями Регламенту ЄС № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.

Закон встановлює загальні принципи надання та вимоги до інформації про харчові продукти, що надається споживачам, зокрема щодо маркування харчових продуктів, а також обов’язки операторів ринку харчових продуктів з доведення цієї інформації до інших операторів ринку харчових продуктів та до споживачів.

Даний нормативно-правовий акт встановлює, що інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не повинна вводити його в оману щодо характеристик харчового продукту, його властивостей, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни походження або місця походження, способу виробництва (виготовлення).

Паралельно з цим заборонено приписувати харчовому продукту непритаманні йому властивості або наслідки споживання, припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді компонент або інгредієнт, який зазвичай присутній або використовується в даному харчовому продукті, замінено іншим компонентом або інгредієнтом.

Раніше наше видання повідомляло, що з моменту опублікування Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» набувають чинності норми, які передбачають заборону операторам ринку здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу у Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держ­продспоживслужба) та її територіальних органах та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.

Також Закон визначає, що харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, які діяли до введення в дію цього Закону, але не відповідають вимогам цього Закону, можуть вироблятися та/або вводитися в обіг протягом 3 років після введення в дію цього Закону. Такі продукти харчування можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

Згідно з новим Законом Держпродспоживслужба визначена як орган, який буде контролювати виконання операторами ринку вимог до інформації про харчові продукти.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті