«Держава у смартфоні»: зміни та пріоритети реформи eHealth

На сторінці Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) у Facebook 13 вересня 2019 р. відбулася пряма трансляція за участю Яніки Мерило, координатора напрямку eHealth проекту «Держава в смартфоні» від Офісу Президента України. Тематика заходу стосувалася розвитку електронної системи охорони здоров’я, змін, які чекають галузь охорони здоров’я із впровадженням нових елементів eHealth.

eHealth — це система, яка допомагає пацієнтам отримувати, а лікарям надавати якісні медичні послуги. Окрім того, вона дозволяє контролювати, наскільки ефективно витрачаються виділені на охорону здоров’я державні кошти і запобігати зловживанням.

Медичний заклад з метою підключення до еHealth обирає одну з медичних систем, яка має відповідний сертифікат eHealth (наразі їх є 20), а для того, щоб пацієнт мав доступ до цієї системи, варто лише укласти декларацію з лікарем одного із підключених закладів охорони здоров’я.

Я. Мерило зазначила: «Перш ніж розпочати глобальні зміни в електронній системі охорони здоров’я, потрібно мати чіткий план та стратегію її розвитку. Тому зараз слід розробити план дії на 3–5 років наперед, а не діяти по ситуації».

У ході онлайн-трансляції постало питання щодо фінансування процесу комп’ютеризації міст, а саме: за кошти державного чи місцевих бюджетів це відбуватиметься. «Я за те, щоб держава здійснювала фінансування та захист на рівні центральних серверів. Але необхідно, щоб і кожен медичний заклад мав свій сертифікат захисту інформації. Його отримання є дуже тривалим процесом», — прокоментувала Я. Мерило.

Також координатор напрямку eHealth підкреслила, що якщо вводиться електрон­ний документообіг, паперовий має відійти в минуле. Для цього, звичайно, необхідні відповідні нормативні зміни.

Варто зазначити, що в Офісі Президента України відбулася зустріч з учасниками реформи eHealth під головуванням Михайла Федорова, віце-прем’єр-міністра — мініст­ра цифрової трансформації України, та Зоряни Скалецької, міністра охорони здоров’я. У заході взяли участь, зокрема, Національна служба здоров’я України, Міністерство охорони здоров’я України, Державне агентство з питань електронного урядування України та ін.

До зустрічі приєдналися представники приватного сектору, асоціацій, основні донори, серед яких — USAID, World Bank Ukraine тощо.

Мета зустрічі полягала в обговоренні стану реформи eHealth, проблем, що існують, створення нової стратегії розвитку системи електронного здоров’я та вирішення наявних завдань.

Зоряна Скалецька підкреслила, що діджиталізація в системі охорони здоров’я стане не тільки запорукою відкритого та вільного доступу до ліків та медичних послуг, але й забезпечить необхідними даними систему охорони здоров’я, що допоможе приймати ефективні управлінські рішення.

Михайло Федоров доповнив сказане, зауваживши, що діджиталізація системи охорони здоров’я є одним з основних напрямків реформи, визначених Президентом України.

Тимофій Бадіков, голова правління ГО «Платформа здоров’я», підсумовуючи, прокоментував, що необхідно провести комплексний аудит системи електронного здоров’я, що вже існує, у тому числі із залученням міжнародних експертів, та розробити довгострокову Національну стратегію охорони здоров’я України, затвердити структуру та стандарти обміну інформацією.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті