Захворювання, овіяне міфами: Міжнародний день епілепсії

11 Лютого 2020 5:55 Поділитися

Протягом століть епілепсія була оточена міфами, страхами, нерозумінням, навіть дискримінацією та соціальної стигматизацією. Міжнародний день епілепсії, що відзначається у другий понеділок лютого, має на меті підвищити обізнаність про дане захворювання. У соціальних мережах за хештегом #EpilepsyDay2020 люди розповідають свою історію – як захворювання вплинуло на їх життя та як вони навчилися жити з ним та керувати своїм станом.

Сьогодні епілепсія є одним із найпоширеніших неврологічних захворювань. За даними ВООЗ, у світі зареєстровано близько 50 млн хворих на епілепсію. До 70% пацієнтів з даною патологією можуть жити без нападів хвороби за умови забезпечення належної діагностики та лікування. На жаль, ¾ хворих на епілепсію, що проживають у країнах з низьким рівнем доходів, не отримують лікування, якого потребують.

Що таке епілепсія?

Про хворобу відомо давно. Про даний стан збереглися письмові свідчення, що стосуються періоду 4 тис. років до н.е. Слід зазначити, що історія знає багато відомих особистостей, які страждали від нападів. Серед них, зокрема, художники (Вінсент Ван Гог), письменники (Гюстав Флобер, Федір Достоєвський, Джордж Байрон), науковці (Ісаак Ньютон, Альфред Нобель), державні діячі (Юлій Цезар, Олександр Македонський, Наполеон Бонапарт).

Це хронічне неінфекційне захворювання головного мозку, для якого характерні напади, що повторюються. Ці напади можуть виявлятися у вигляді короткочасних мимовільних судом у будь-якій частині тіла (парціальні судоми) або по всьому тілу (генералізовані судоми). Іноді вони супроводжуються втратою свідомості, контролю за функціями кишечнику або сечового міхура. Причиною нападів є надлишок епілептичних імпульсів, які можуть виникати в різних ділянках головного мозку. Окрім епілептичних нападів в осіб з даною патологією можуть виникати й інші проблеми, зокрема травми та забиття (наслідки нападів), психічні розлади (депресії, тривожність).

Епілептичні напади можуть мати форму як незначних провалів у пам’яті або спазму м’язів, так і тяжких тривалих конвульсій. Напади можуть відрізнятися за частотою – від менше ніж 1 разу на рік до декількох випадків на день.

Що робити, якщо ви стали свідком епілептичного нападу?

Судоми можуть початися у незнайомої вам людини в будь-якому місці. Варто підкреслити, що правильно надана перша домедична допомога може вберегти хворого від травм, ба навіть зберегти йому життя. А, за даними ВООЗ, ризик передчасної смерті у хворих на епілепсію майже в 3 рази перевищує середній показник по популяції. Надаючи першу допомогу, слід перевернути людину на бік та покласти щось м’яке під голову, щоб уникнути травми. Не варто намагатися відкривати рот і щось вставляти між зубів. Попередньо викликавши швидку, треба почекати, коли судоми припиняться, після цього варто перевірити, чи людина дихає, чи правильно дихає і чи не потрібно проводити штучне дихання.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті