Чи може COVID-19 спровокувати розвиток цукрового діабету?

18 Червня 2020 4:40 Поділитися

Міжнародна група експертів з цукрового діабету вважає, що у деяких людей вперше може розвинутися цукровий діабет через тяжку форму COVID-19, респіраторного захворювання, викликаного вірусом SARS-CoV-2.

Цукровий діабет розвивається, коли порушується здатність організму регулювати рівень глюкози в крові. Це може відбуватися або в результаті пошкодження бета-клітин підшлункової залози, які виробляють гормон інсулін (цукровий діабет 1-го типу), або в результаті того, що організм стає нечутливим до цього гормону (цукровий діабет 2-го типу).

Група фахівців, яка включає 17 спеціалістів із цукрового діабету з усього світу, звертає увагу медичної спільноти на те, що між цукровим діабетом і COVID-19 може існувати двосторонній зв’язок.

У листі, опублікованому у виданні «The New England Journal of Medicine», фахівці вказують на деякі дані, які свідчать про те, що в результаті інфекції COVID-19 у людей може вперше розвинутися цукровий діабет.

Метаболічні ускладнення

Фахівці відзначають, що COVID-19 може викликати серйозні метаболічні ускладнення у пацієнтів з цукровим діабетом, що потребує лікування високими дозами інсуліну.

Вони також посилаються на повідомлення з лікарні в Сінгапурі про раніше здорову особу, у якої розвинулися діабетичні ускладнення після зараження COVID-19.

Крім того, дослідження, проведене в 2010 р. серед 39 пацієнтів, які проходили лікування від тяжкого гострого респіраторного синдрому (Severe Acute Respiratory Syndrome — SARS) у китайській лікарні, показало, що у 20 з цих госпіталізованих пацієнтів уперше розвинувся цукровий діабет.

Причиною розвитку SARS є вірус SARS-CoV-1, який тісно пов’язаний зі збудником COVID-19 — вірусом SARS-CoV-2. Обидва віруси потрапляють у клітини людини через один і той самий рецептор, відомий як ангіотензинперетворювальний фермент-2 (angiotensin-converting enzyme 2 — ACE2).

У своєму листі фахівці з цукрового діабету відзначають, що багато ключових метаболічних тканин в організмі, включаючи бета-клітини підшлункової залози, жирову тканину та тканини тонкого кишечнику і нирок, містять рецептори ACE2.

Дослідники вважають, що коли ці віруси зв’язуються з рецепторами ACE2, вони можуть викликати зміни в метаболізмі глюкози, які погіршують перебіг вже існуючого цукрового діабету або вперше провокують розвиток даного захворювання.

Дві пандемії

Дослідники створили реєстр CoviDiab для збору даних, які дозволять визначити масштаби даної проблеми і способи її найкращого рішення.

«Цукровий діабет є одним із найбільш поширених хронічних захворювань, і зараз ми усвідомлюємо наслідки неминучого зіткнення двох пандемій», — зазначив Франческо Рубіно (Francesco Rubino), професор метаболічної хірургії в Королівському коледжі Лондона (King’s College London), Великобританія, і один із провідних дослідників даного проєкту.

«З огляду на короткий період контакту людини з новим коронавірусом, точний механізм впливу вірусу на метаболізм глюкози досі незрозумілий. Створюючи глобальний реєстр, ми закликаємо міжнародне медичне співтовариство поділитися відповідними клінічними спостереженнями, які можуть допомогти знайти кращі варіанти рішення», — підкреслив Пол Зіммет (Paul Zimmet), професор в Університеті Монаш (Monash University), Австралія, і один з провідних дослідників проєкту.

Скептична підтримка

Деякі з експертів Наукового медіа-центру (Science Media Centre) у Лондоні, Великобританія, висловили скептицизм з приводу того, що COVID-19 може провокувати розвиток цукрового діабету.

Доктор Габріела да Сілва Ксавьє (Gabriela da Silva Xavier), старший викладач клітинного метаболізму в Університеті Бірмінгема (University of Birmingham), Великобританія, зазначає, що наведені в листі відомості недостатні для доказу наявності причинно-наслідкового зв’язку. Проте вона підтримала ініціативу авторів дослідження в створенні глобального реєстру для отримання додаткових даних.

Доктор Ріяз Патель (Riyaz Patel), доцент кафедри кардіології та консультант-кардіолог Лондонській лікарні Університетського коледжу (University College London Hospital), Великобританія, також підтримав створення реєстру. Однак він підкреслив, що в даний час немає переконливих доказів причинно-наслідкового зв’язку між COVID-19 і розвитком цукрового діабету.

«Результати спостережень, що пов’язують COVID-19 і розвиток цукрового діабету, можуть бути заплутані з кількох причин. Наприклад, ми знаємо, що будь-яке захворювання, що викликає стрес, може спровокувати тимчасове підвищення рівня глюкози в крові, і ми бачимо це, наприклад, при серцевих нападах. Крім того, люди, у яких вищий ризик захворіти COVID, у будь-якому випадку можуть бути схильні до розвитку цукрового діабету, можливо, тому що вони мають надмірну масу тіла. Адже ми знаємо, що ожиріння пов’язане з гіршими наслідками COVID», — повідомив Р. Патель.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті