Детінізація розрахунків у сфері торгівлі: в ЄБА підбили підсумки застосування відповідних законів

21 Жовтня 2020 10:33 Поділитися

Європейська Бізнес Асоціація звертає увагу, що 17 жовтня виповнився рік з дня підписання Президентом України законів України від 20.09.2020 р. № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Їх метою стало створення нового прозорого інструменту для сплати податків та ведення бізнесу. Станом на 1.10.2020 р. відповідно до баз даних Державної податкової служби (ДПС) України зареєстровано 312,5 тис. реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Це на 17 тис., або на 5 % більше, ніж станом на 1.10.2019 р. Загальна сума операцій продажу, проведених через РРО за 9 міс 2020 р., також зросла та досягла 885,1 млрд грн (за відповідний період 2019 р. — 867,7 млрд грн). Таким чином, популярність використання цього інструменту сумлінним бізнесом поступово набуває поширення.

З метою реалізації положень цих законів ДПС розробили безкоштовне програмне РРО для використання зацікавленими компаніями, а приватні структури надають конкурентне програмне забезпечення за доступні кошти. Оскільки необхідність запровадження фіскалізації пов’язана з тим, що через махінації з продажем контрабандної або фальсифікованої (контрафактної) продукції страждає насамперед споживач.

Також компанії — члени Асоціації неодноразово наголошували на легкості застосування програмних РРО порівняно з традиційними РРО, а також на вартості, оскільки обслуговування останніх як мінімум у 4 рази дорожче. Однак в Асоціації зазначають, що, на жаль, все ще мають місце непоодинокі випадки, коли великий бізнес, прикриваючись фізичними особами — підприємцями, веде свою діяльність без сплати будь-яких податкових зобов’язань.

На переконання сумлінного бізнесу, програмні РРО відкривають нові можливості для підприємців. Зокрема, можливим є механізм видачі чеків кур’єром при безпосередній передачі товару, розробка механізму купівлі товарів за передоплатою, в кредит, розстрочку тощо.

Спільнота сподівається, що прозорі умови для ведення бізнесу набуватимуть все більшої популярності в країні. Тож Європейська Бізнес Асоціація вчергове наголошує на неприпустимості прийняття законодавчих ініціатив, які знівелюють все те, що почало працювати в державі, і створить прецедент, коли частина ринку знову піде в тінь.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті