Правомірність проведення закупівель: ДП «Медичні закупівлі України» пройде перевірку

22 Грудня 2020 5:23 Поділитися

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» на сторінці у Facebook інформує, що Міністерство охорони здоров’я України ініціювало проведення перевірки, яка стосується контролю за дотриманням умов технічного завдання під час закупівлі та перевірки заходів, вжитих з метою недопущення скарг та незадоволення органом оскарження поданих скарг товариства з обмеженою відповідальністю. Перевірка триватиме з 21 по 24 грудня.

Як зазначається у повідомленні, ДП «Медичні закупівлі України» наразі оскаржує в суді рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ), яке стосувалися трьох процедур закупівлі стаціонарних ангіографічних рентгенівських систем. Один із учасників звернувся до АМКУ зі скаргою, який, в свою чергу, задовольнив її та зобов’язав державне підприємство скасувати рішення про допущення до аукціону всіх його учасників, крім одного — скаржника. ДП «Медичні закупівлі України» не погоджується з таким рішенням, тому продовжує оскаржувати його в судовому порядку.

Зі свого боку, ДП «Медичні закупівлі України» також зазначає, що відповідно до ст. 7 Закону України «Про публічні закупівлі» чітко визначено перелік органів, які наділені повноваженнями щодо здійснення контролю у сфері публічних закупівель, ними є Рахункова палата, АМКУ та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, тобто Державна аудиторська служба України. Вказані органи мають право контролювати перебіг процедури у межах своїх повноважень, визначених Конституцією та законами України. Окрім того, процедура закупівлі ангіографів є призупиненою і не є завершеною у розумінні згаданого закону.

Ч. 2 ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Також відповідно до Положення про МОЗ України, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2015 р. № 267, МОЗ не наділено повноваженнями щодо перевірок закупівель.

«Підстави для перевірки є невизначеними. Як замовник ми несемо відповідальність за недопущення дискримінації учасників. Усі пропозиції були перевірені на відповідність тендерній документації, а постачальники — на предмет доброчесності. Рішення АМКУ обмежує конкуренцію, залишаючи лише одного учасника. Ми звернулися до суду, щоб відмінити таке рішення. Проводячи сотні процедур до цього, ми вже мали досвід їх оскарження в АМКУ. Їх кількість була незначною через ретельну підготовку до процедур. Це перша закупівля, щодо якої МОЗ ініціює перевірку. Склад комісії також викликає питання щодо її фаховості та прозорості, а також наявності в її членів конфлікту інтересів», — йдеться у повідомленні.

ДП «Медичні закупівлі України» закликає МОЗ України діяти в межах чинного законодавства та не ініціювати сумнівні перевірки з невизначеною метою.

За матеріалами facebook.com/uamedpro

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті