В Україні створюють комунікаційну платформу для обміну інформацією щодо якості лікарських засобів

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) повідомляє, що 8 жовтня відбулося засідання групи зі створення комунікаційної платформи для обміну інформацією щодо якості лікарських засобів, у тому числі з метою посилення та підвищення ефективності контролю та протидії незаконному обігу наркотичних засобів, препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини та використовуються у програмі замісної підтримувальної терапії. Ця платформа створюється відповідно до положень чинного меморандуму про співпрацю між Держлікслужбою та ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», а також відповідно до Комунікаційної стратегії Держлікслужби на 2020–2025 рр.

Це співробітництво реалізується на виконання вимог Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 р., схваленої розпорядженням КМУ від 27.11.2019 р. № 1415-р, закону України «Про виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні», чинного законодавства у сфері контролю якості лікарських засобів, а також повністю відповідає положенням галузевих стратегічних документів ВООЗ та Європейського Союзу.

Повідомляється, що Держлікслужба також має чинні меморандуми про співпрацю з Національною поліцією України, Службою безпеки України, Державною митною службою України та низкою інших органів влади та установ.

Водночас запропонована комунікаційна платформа — це інноваційний формат взаємодії, що дозволить обговорювати стратегічні питання щодо якості лікарських засобів для подальшого прийняття управлінських рішень, нормативного регулювання тощо.

Під час заходу відбулася модерована дискусія щодо взаємодії державних органів з протидії обігу субстандартних та фальсифікованих лікарських засобів, вакцин, діагностичних систем та медичних виробів, про здійснення контролю якості препаратів та медичних виробів, перевірок суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом, імпортом лікарських засобів та медичних виробів, оптовою та роздрібною торгівлею ліками. Також обговорювалася робота інформаційних систем та баз даних державних органів, наповнення і адміністрування, захист інформації, обмін інформацією між зацікавленими сторонами, надання доступу до інформації та формування відкритих даних, щодо стану та перспектив розвитку Державного реєстру лікарських засобів України та Державного реєстру медичної техніки і виробів медичного призначення.

Наголошується, що діалог допоміг виявити основні виклики та можливості для комунікації і подальшого стратегування із зазначених напрямків. Учасники зустрічі дійшли узгодженої думки щодо доцільності розбудови міжсекторальної, міжгалузевої взаємодії на базі комунікаційної платформи.

За матеріалами www.dls.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті