СБУ викрила масштабну схему підробки даних про вакцинацію від COVID-19

09 Листопада 2021 1:27 Поділитися

Служба безпеки України (СБУ) повідомляє про викриття масштабних махінацій з даними про вакцинацію від COVID-19. Правоохоронцям вдалося встановити особу лікаря, яка вносила неправдиві відомості в електронну систему «eHealth». За попередніми даними, за свої послуги зловмисниця брала по 2,5 тис. грн з людини.

Як встановило слідство, організувала схему заступниця директора однієї з комунальних лікарень Івано-Франківської обл. До неї зверталися громадяни, які не бажали вакцинуватися, однак хотіли мати свідоцтво в застосунку «Дія».

«Лікар не проводила їм щеплення. Натомість незаконно вносила їхні персональні дані в електронну систему охорони здоров’я «eHealth» через програму «Medics» як нібито вакцинованих. Невикористану вакцину списувала», — наголошується в повідомленні.

У ході обшуку, проведеного у службовому кабінеті зловмисниці, правоохоронці вилучили:

  • комп’ютерну техніку, яка використовувалася для внесення даних в інформаційну систему Національної служби здоров’я України;
  • журнал обліку вакцинованих осіб;
  • інші документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Наразі планується оголосити посадовиці про підозру за ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних до оборудки осіб. Після виявлення персональних даних людей, які були протиправно внесено в систему, СБУ ініціюватиме анулювання їхніх свідоцтв про вакцинацію.

За матеріалами ssu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті