Столичне КП «Фармація»: обличчям до людей

Аптека — це перш за все заклад охорони здоров’я, а не лише підприємство, яке здійснює роздрібну реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення! Таке розповсюджене гасло часто лунає з трибун різноманітних конференцій, на семінарах, повторюється керівниками охорони здоров’я всіх рівнів. Але чи всі оператори роздрібного ринку дотримуються його у реальному житті? На жаль, далеко не завжди. Тому коли одна з найпотужніших аптечних мереж України послідовно і цілеспрямовано виконує ряд соціально орієнтованих програм, допомагаючи як лікарям, так і хворим, про цей здобуток хочеться розповісти з особливою радістю. Як, мабуть, вже здогадалися наші читачі, мова піде про київське комунальне підприємство (КП) «Фармація».

Серед цілої низки соціальних програм, які виконує столичне КП «Фармація», особливо хочеться відзначити допомогу хворим на цукровий діабет та споживачам ін’єкційних наркотиків, і вибір цей невипадковий.

Проблема цукрового діабету дуже актуальна як в Україні, так і в усьому світі (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 46 (617) від 26.11.2007 р.). ВООЗ визнала його неінфекційною епідемією. За прогнозами загальна смертність у світі внаслідок цього захворювання зросте в найближчі 10 років на 50%, причому 80% випадків смертей від діабету припадає на країни з низьким та середнім рівнем економічного розвитку. З появою інсулінів цукровий діабет перестав бути невиліковною хворобою, це швидше особливий спосіб життя. Дієвими засобами зниження рівня смертності внаслідок цукрового діабету є раннє виявлення захворювання та постійний моніторинг рівня цукру в крові у хворих та людей з груп ризику. Але через недостатню поінформованість про перші симптоми захворювання люди звертаються до лікаря вже запізно, коли встигли розвинутися ускладнення.

Регулярно перевіряти рівень цукру в крові необхідно, якщо у вас надмірна маса тіла, підвищений артеріальний тиск, спрага або ви ведете малорухливий спосіб життя.

Усвідомлюючи важливість, актуальність проблеми цукрового діабету, КП «Фармація» у листопаді 2006 р. організувало в аптеках збір підписів на підтримку проекту резолюції ООН стосовно діабету.

У резолюції Генеральної Асамблеї ООН, прийнятій 20 грудня 2006 р., це захворювання визнане неінфекційною епідемією, яка призводить до величезних людських та соціально-економічних втрат.

Регулярно перевіряти рівень цукру в крові необхідно, якщо у вас надмірна маса тіла, підвищений артеріальний тиск, спрага або ви ведете малорухливий спосіб життя

Тільки спільна участь всіх ланок системи охорони здоров’я (однією з котрих є аптечні заклади), громадських організацій, фондів, виробників, представництв, дистриб’юторів, людей, яких торкнулась ця проблема, змінить ситуацію на краще.

Олена Золотова Як розповіла кореспонденту «Щотижневика АПТЕКА» заступник генерального директора КП «Фармація» Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олена Золотова, це підприємство разом з Головним управлінням охорони здоров’я та медичного забезпечення (ГУОЗ та МЗ) м. Києва бере активну участь у реалізації міської комплексної програми «Цукровий діабет». 34 комунальні аптеки міста виконують відпуск за безплатними рецептами інсулінів та інших препаратів, засобів самоконтролю цукру в крові, одноразових шприців хворим на цукровий діабет.

Підтримуючи політику міської влади, спрямовану на профілактику захворювань, у тому числі цукрового діабету та його ускладнень, столичне КП «Фармація» та ГУОЗ та МЗ м. Києва виступили організаторами проведення з 19 по 23 листопада 2007 р. благодійної акції в столичних комунальних аптеках. Тема Всесвітнього дня боротьби проти діабету в 2007 р. — діабет у дітей та підлітків, і проходив він під гаслом «Жодна дитина не має загинути від діабету». На жаль, це одне із найбільш розповсюджених хронічних дитячих захворювань.

Велику допомогу у проведенні акції надали поліклініки усіх районів Києва і Перший київський медичний коледж, які направили до аптек відповідно лікарів-консультантів і учнів відділення лабораторної діагностики. Чималих зусиль доклали компанія ТОВ «ДМТ-ЦЕНТР», представництво компанії «Ново Нордіск» в Україні та Молдові, Київський міський центр здоров’я.

ТОВ «ДМТ-ЦЕНТР» безкоштовно забезпечило акцію системами контролю рівня глюкози в крові, тест-смужками, ланцетами, цифровими вимірювачами артеріального тиску і пульсу, вагами та засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками для кожного вимірювання, дезінфікуючими засобами), провело заняття з підготовки учнів-лаборантів Першого київського медичного коледжу до участі в акції.

ФОТО

З метою інформування населення у лікувально-профілактичних закладах та комунальних аптеках міста були розміщені оголошення про проведення акції, розповсюджено тисячі інформаційно-просвітницьких листівок щодо профілактики цукрового діабету, інформація надавалася також довідковими службами міста, в аптеках була організована інформаційно-діагностична допомога: безкоштовно проводилося вимірювання рівня глюкози в крові, артеріального тиску і маси тіла, консультування лікарями-ендокринологами, розповсюджувались просвітницькі матеріали.

Спеціально для дітей в аптеках № 20 та № 28 КП «Фармація» були організовані консультації дитячих лікарів-ендокринологів і вимірювання артеріального тиску приладами зі спеціальними манжетками дитячих розмірів.

Толерантне ставлення з боку населення та влади до учасників програми зменшення шкоди для споживачів ін’єкційних наркотиків вкрай важливе для налагодження ефективної профілактики поширення ВІЛ-інфекції

Результати всіх вимірювань та консультацій, наданих лікарями, вносились в індивідуальні картки, які віддавались учасникам, кожному обстеженому надавались тести для самоконтролю і виявлення рейтингу вірогідності розвитку цукрового діабету, інформаційні матеріали про ендокринологічну службу міста, номери телефонів «гарячої лінії» для хворих на цукровий діабет та аптечної довідки ((044) 407-90-90), про мережу комунальних аптек, в яких можна замовити виготовлення лікарських засобів, у тому числі гомеопатичних, цілодобово звернутися за препаратами, придбати п’явки, заправити киснем медичні подушки та інша інформація.

Цей проект є унікальним і за ідеєю, і за масштабом, і за організацією. За 5 днів проведення акції контрольне обстеження на цукровий діабет пройшли 3384 мешканці Києва (2664 жінки та 720 чоловіків), 527 осіб, у яких цукровий діабет було діагностовано раніше. У 180 осіб підвищення рівня цукру в крові було виявлено вперше. Тестування пройшли 112 осіб у віці до 20 років. Найстаршому відвідувачу 97 років, а наймолодшому — 7 міс.

1 грудня 2007 р. весь світ вже у двадцяте відзначав Всесвітній день боротьби зі СНІДом, Через 20 років, що минули з моменту реєстрації першого випадку ВІЛ-інфекції, Україна продовжує залишатися одним із лідерів за темпами поширення епідемії ВІЛ/СНІДу на континенті Євразія. За останніми оцінками Об’єднаної програми ООН зі СНІДу із 150 тис. нових випадків інфікування ВІЛ, зареєстрованих в країнах Східної Європи та Центральної Азії у 2007 р., 21% належить Україні. Лише за останні 4 роки кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в країні збільшилася удвічі (з 60 до 119,5 тис.), а кількість хворих на СНІД — у понад 3 рази (з 6 до 22,5 тис.).

У ситуації, коли Київ посідає одне з перших місць за рівнем поширення ВІЛ-інфекції (у столиці найвищий в Україні відсоток інфікування ВІЛ серед наркозалежних), КП «Фармація», діяльність якого постійно спрямована на виконання міських соціальних програм, забезпечення потреб населення та закладів охорони здоров’я лікарськими засобами і виробами медичного призначення, збереження та поглиблення соціальної спрямованості у сфері медикаментозного забезпечення мешканців столиці, не могла залишатися осторонь.

Вперше в Україні за участю аптек КП «Фармація», яке бере активну участь у реалізації міської міжгалузевої програми по запобіганню поширенню ВІЛ-інфекції в Києві, розпочато програму по зменшенню шкоди для споживачів ін’єкційних наркотиків.

Докладіше про неї йшла мова на прес-конференції, яка відбулась 1 грудня 2007 р. у приміщенні київської аптеки № 101 КП «Фармація». У ній взяли участь заступник генерального директора КП «Фармація» м. Києва Олена Золотова, фахівець з питань регіональної взаємодії та координації програм у центральному регіоні України міжнародного благодійного фонду «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні» Галина Надута, керівник проекту програми оптимальних технологій в Україні (РАТН) Світлана Леонтьєва, представники громадських організацій «Еней», «Крок за кроком», «Дроп ін Центр», «Вертикаль».

Зокрема присутні зазначили, що сьогодні Київ за рівнем захворюваності та поширеності ВІЛ-інфекції посідає 7-е місце серед 27 адміністративних одиниць України, тому столиця належить до групи найбільш уражених епідемією ВІЛ/СНІДу регіонів. Як свідчать результати досліджень, споживачі ін’єкційних наркотиків залишаються головним чинником її поширення. Аптечні заклади, з огляду на регулярне відвідування їх наркозалежними особами, є перспективною потужною ланкою у вже сформованому ланцюгу профілактики ВІЛ, до якого сьогодні належать соціальні служби, медичні установи та громадські організації, що реалізують відповідні програми. У країнах Західної Європи саме через аптечні мережі здійснюється суттєва частина профілактичних втручань для споживачів ін’єкційних наркотиків.

У рамках спільної благодійної програми в 6 аптеках КП «Фармація» м. Києва (№ 101, просп. Возз’єднання, 6, № 64, вул. Якубовського, 6, № 65, вул. Вишгородська, 28/1, № 74, вул. Маршала Тимошенка, 14, № 75, просп. Перемоги, 104, № 122, вул. Вітряні Гори, 3) запроваджено безоплатну видачу одноразових шприців (за одне відвідування — три шприци, три спиртові серветки і один презерватив). Все це видається на підставі пред’явленої картки учасника програми зменшення шкоди.

У разі звернення до працівника аптеки споживача ін’єкційних наркотиків, який не має такої картки, але бажав би стати учасником програми зменшення шкоди, перший перенаправляє таку особу до відповідних неурядових організацій, видаючи йому картку з інформацією про них. В цих неурядових організаціях наркозалежний може отримати консультацію соціальних працівників, пройти експрес-тестування на ВІЛ-інфекцію, одержати направлення на проходження реабілітації, антиретровірусної терапії, йому надаються інформаційні матеріали з профілактики зараження ВІЛ.

Толерантне ставлення з боку населення та влади до учасників програми по зменшенню шкоди для споживачів ін’єкційних наркотиків вкрай важливе для налагодження ефективної профілактики поширення ВІЛ-інфекції.

В рамках проекту «Посилення відповідальності на епідемію ВІЛ/СНІДу шляхом надання послуг та інформації» за програмою оптимальних технологій в охороні здоров’я (РАТН) працівники аптек КП «Фармація» пройшли навчання з ефективного спілкування уразливих соціальних груп. В усіх аптеках підприємства розміщена інформація про можливість анонімного, безкоштовного, конфіденційного звернення до діагностичних, лікувально-профілактичних установ та громадських організацій.

Таким чином, аптечні заклади комунального підприємства «Фармація» відіграють значну роль у профілактиці важких захворювань, виконуючи своє споконвічне призначення — нести людям здоров’я. n

Олександр Устинов,
фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті