Клініко-фармакологічні властивості ехінацеї

?

Протягом останнього століття вчені багатьох країн приділяють особливу увагу вивченню фітохімічних, фармацевтичних та фармакологічних властивостей представників роду ехінацеї, а також можливостей застосування препаратів з цієї рослини у клінічній практиці. Сьогодні у медичній практиці застосовують три із дев’яти видів ехінацеї: ехінацея пурпурна, ехінацея вузьколиста і ехінацея бліда. В Україні добре акліматизувалася ехінацея пурпурна.

Ехінацея пурпурна — багаторічна трав’яниста рослина родини айстрових, що походить зі східної частини США. В Україні ехінацею розводять як лікарську і декоративну рослину. Відомий український вчений-ботанік професор Г.К. Смик більше 30 років присвятив вивченню та вирощуванню цієї рослини в різних регіонах України.

У медичній практиці широко застосовують ехінацею пурпурну. Для медичного призначення використовують коріння і наземну частину, частіше суцвіття (збирають під час цвітіння) ехінацеї пурпурної. Коріння, листя та суцвіття рослини містять фізіологічно активні речовини різних хімічних класів.

1. Гідрофільні сполуки: полісахариди, прості цукри, фенольні сполуки, похідні кофейної кислоти, алкалоїди, аскорбінова кислота — найбільш вивчені в експериментальних та клінічних дослідженнях.

З ехінацеї виділені полісахариди (геміцелюлоза, целюлоза, інсулін, пектин, крохмаль), олігосахариди (сахароза) і прості цукри (арабіноза, галактоза, глюкоза, ксилоза, маноза, рамноза, фруктоза).

Серед полісахаридів, виділених з ехінацеії, — арабінорамногалактан, арабіногалактан, гетероксилан з різною молекулярною масою і цукристими залишками. Водорозчинний полісахаридний комплекс ехінацеї виявляє вибірковий регулюючий вплив на імунну систему: активізує гістогенні та гематогенні фагоцити, в тому числі макрофаги, стимулює синтез інтерферону, збільшує кількість та функціональну активність Т-супресорів лімфоцитів з одночасним пригніченням алергічної реакції організму на зовнішні подразники.

Фенольні сполуки (флавоноїди) ехінацеї представлені апігеніном, ізорамнетином, кверцетином, кемпферол-3-рутозидом, лютеоліном, рутином та іншими, вміст яких в перерахунку на кверцетин становить 0,48%. Вони виявляють антиоксидантну, жовчогінну, гіпохолестеринемічну, мембраностабілізуючу, протиалергійну, протидіабетичну, протизапальну, протипухлинну, радіозахисну і спазмолітичну дію, а також підвищують резистентність організму до зовнішніх негативних факторів. Флавоноїди можуть також посилювати імуномодулюючу дію полісахаридів. Ехінацея пурпурна містить дубильні речовини пірокатехінової групи (5–11%) з протимікробним та протизапальним ефектом.

Похідні кофейної і цикорієвої кислот, виділені з надземної частини ехінацеї пурпурної, виявляють антиоксидантну, імуностимулюючу, мембраностабілізуючу, антибактеріальну та противірусну дію.

Серед гідрофільних сполук ехінацеї пурпурної — бетаїн-гліцин, який нормалізує функцію печінки, регулює обмін ліпідів і білків. Бетаїн входить до складу препарату Бетаїн цитрат, що застосовується для лікування гепатитів, атеросклерозу.

Корінь та наземна частина ехінацеї багаті на вітаміни (аскорбінова кислота, каротин), глікопротеїни та сапоніни, що виявляють противірусну та імуностимулюючу активність.

2. Ліпофільні речовини: ефірна олія, алкіламіди ненасичених жирних кислот, фітостероли, смоли виявляють різноманітну фармакологічну активність.

Кількість ефірної олії в різних видах ехінацеї та різних частинах цієї рослини коливається від 0,01 до 0,6%. В ефірній олії ехінацеї пурпурної виявлені ванілін, борнеол, борнілацетат, гермакрен Д, каріофілен, альфа-пінен, бета-пінен, мірцен, лімонен, карвоментен та інші сполуки з вираженими імуномодулюючими властивостями.

Алкіламіди ненасичених жирних кислот (ізобутиламіди, 2-метилбутиламід та ін.) мають протизапальну дію, а також властивість стимулювати фагоцитоз.

Серед інших ліпофільних речовин, виділених з ехінацеї пурпурної, — фітостероли (ситостерин, стигмастерин та ін.), ненасичені жирні кислоти (міристинова, лінолева, льняна, олеїнова, пальмітинова, церотинова), ціаніди, смоли і кумарини.

3. Біометали: макроелементи (алюміній, залізо, калій, кальцій, магній) і мікроелементи (барій, берилій, ванадій, кобальт, марганець, молібден, нікель, селен, срібло, цинк) ідентифіковані в ехінацеї пурпурній. Відомо, що деякі біометали виявляють імуномодулюючий вплив на організм. Особливо виражена ця властивість у селену, цинку, міді, марганцю, заліза, кобальту.

Такий склад фізіологічно активних речовин ехінацеї пурпурної зумовлює різноманітні фармакологічні властивості препаратів, виготовлених з цієї рослини. Вона відома в усьому світі як імуномодулятор природного походження, що стимулює клітинний імунітет, збільшує кількість Т-лімфоцитів, підвищує фагоцитарну активність лейкоцитів і хемотаксис гранулоцитів, сприяє вивільненню цитокінінів, тим самим активізуючи неспецифічну резистентність організму.

Крім регулюючого впливу на імунну систему, ехінацея справляє протимікробну, противірусну, фунгіцидну, протизапальну, антиоксидантну, протиалергійну, радіопротекторну дію, стимулює функцію центральної нервової системи, підвищує сексуальну потенцію, сприяє загоюванню ран, опіків, виразок.

Показання до застосування. Препарати ехінацеї застосовують при імунодефіцитних станах, а також при гострих респіраторних вірусних захворюваннях, грипі, атопічному дерматиті, екземі, хронічних запальних захворюваннях (бронхіт, пієлонефрит), для зменшення негативного впливу на організм променевої терапії, при тривалості антибіотикотерапії, для попередження порушень гомеостазу у ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Терапевтичний ефект при застосуванні препаратів ехінацеї проявляється протягом тижня.

Препарати ехінацеї пурпурної застосовуються також у ветеринарії для збільшення приросту молодняка, лікування диспепсій новонароджених телят, профілактики захворювань у птахівництві.

Фізіологічно активні речовини ехінацеї добре всмоктуються у травному тракті, проявляючи виражений терапевтичний ефект.

Форма випуску препаратів ехінацеї. У медичній практиці найбільш відомі настоянка та водно-спиртові екстракти ехінацеї пурпурної.

Останнім часом препарати ехінацеї пурпурної випускають також у формі таблеток. Нещодавно на фармацевтичному ринку України з’явився новий препарат Ехінацея-ратіофарм® у формі таблеток (100 мг), які містять фізіологічно активні речовини у вигляді висушеного соку свіжої трави ехiнацеї пурпурної, а також допоміжні речовини: високодисперсний діоксид кремнію, сорбітол, натрію цикламат, магнію стеарат. Одна таблетка препарату містить 570 мг сорбітолу, що відповідає 0,05 хлібної одиниці.

Таблетки можна смоктати, розжовувати або ковтати, запиваючи рідиною (1/4–1/2 склянки води). Час прийому ліків не залежить від вживання їжі. Дорослим та дітям віком старше 12 років призначають по 1 таблетці 2 рази на добу. Тривалість лiкування — 10 днiв (за умов щоденного прийому) або — 20 днiв (у разі прийому препарату через день).

Препарати ехінацеї мають добру переносимість, рідко призводять до розвитку побічних ефектів. В окремих випадках можуть виникнути алергiйнi реакцiї: висипання на шкірі, свербiж, рідко — припухлість обличчя, задишка, ядуха, запаморочення та різке зниження артеріального тиску. У таких випадках необхідно припинити прийом ліків і звернутися до лікаря.

При застосуванні препарату у високих дозах можливі нудота, блювання, порушення випорожнення, безсоння, підвищене збудження нервової системи. У разі виникнення зазначених вище симптомів необхідно припинити прийом препарату.

Протипоказаннями до застосування ехінацеї є підвищена чутливість до діючої та допоміжних речовин препарату, до рослин, якi вiдносяться до складноцвітних (ромашка лiкарська, календула лiкарська, кульбаба та iн.), а також такі захворювання, як туберкульоз, лейкемія, лейкоз, колагенози, розсіяний склероз, СНІД, аутоімунні розлади. Не рекомендується призначати препарат в період вагітності та годування груддю, а також дітям вiком до 12 років.

Негативна взаємодія препаратів ехінацеї пурпурної з іншими лікарськими засобами в літературі не описана.

Таким чином, ехінацея пурпурна містить різноманітні фізіологічно активні речовини з широким спектром клініко-фармакологічної активності, що підвищують неспецифічну резистентність організму до негативних факторів навколишнього середовища. Наведені дані переконливо свідчать про доцільність більш широкого застосування препаратів ехінацеї в клінічній практиці.

І.С. Чекман
Національний медичний університет
ім. О.О. Богомольця, Київ

Список літератури (23 джерела)
на запит надається представництвом компанії «ratiopharm» в Україні

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Гематоген

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті