Науково-практична конференція дерматологів у Києві

?

28–30 травня поточного року в Києві на базі Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика відбулася науково-практична конференція «Вікові аспекти дерматології. Захворювання придатків шкіри», яка зібрала фахівців-дерматологів з різних куточків України. Генеральним спонсором конференції була «Фармацевтична фірма «Дарниця». Фармацевтичні компанії «Авентіс», «Біохемі», «Борер Хемі», «ГлаксоСмітКляйн», «Генріх Мак», «Дженом Біотех», «Іннотек Інтернасіональ», «Лечіва», «Ранбаксі», «Хемінова», «Шерінг Плау», «Лабораторія Фармажен Скат» та Центр лазерної естетики «ДС» зробили внесок у проведення форуму та організували виставку своєї продукції.

Учасники конференції обговорювали сучасні уявлення про етіопатогенез та лікування атопічних дерматитів, діагностику, лікування та профілактику захворювань, які передаються статевим шляхом, проблеми грибкових захворювань шкіри тощо. Особливу увагу було приділено висвітленню стану вітчизняної дерматовенерології, а також намічено шляхи її подальшого розвитку. У роботі конференції взяли участь головний дерматолог МОЗ України, завідувачка кафедри дерматовенерології Київської медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, доктор медичних наук, професор Л.Д. Калюжна, завідувач кафедри шкірних та венеричних хвороб з курсом СНІДу Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, доктор медичних наук, професор В.Г. Коляденко та ін. Делегати науково-практичної конференції мали змогу отримати від представників фармацевтичних компаній інформацію про сучасний арсенал дерматологічних засобів на українському фармацевтичному ринку.

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ

В Україні, як і в багатьох країнах світу, відзначається тенценція до підвищення рівня захворюваності на атопічний дерматит у дітей. У багатьох випадках це захворювання ускладнюється інфікуванням шкіри, слизових оболонок, активацією вогнищ хронічної інфекції в організмі тощо. На сьогоднішній день уявлення про етіопатогенез атопічного дерматиту істотно змінилися. Якщо раніше первинну роль у його розвитку відводили нейрогенним факторам, то сьогодні вже доведено, що це захворювання генетично обумовлене. Основною ланкою в патогенезі атопічного дерматиту є гіперпродукція імуноглобуліну Е, зумовлена генетичними факторами та інфекціями — гельмінтозом, лямбліозом, Helicobacter pylori та ін.), яка спричинює низку патологічних реакцій з боку шкірної тканини. Поширеність даного захворювання диктує необхідність проведення інтенсивної патогенетичної терапії з використанням як внутрішнього, так і зовнішнього лікування. На конференції обговорювалося також питання про вибір сучасних глюкокортикоїдних, антигістамінних засобів та антибіотиків для лікування атопічного дерматиту та застосування методів імунокорекції за допомогою цитокінів.

ЗАХВОРЮВАННЯ, ЯКІ ПЕРЕДАЮТЬСЯ СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ

Останнім часом значно зросла кількість захворювань, які передаються статевим шляхом. Найбільш загрозливого характеру набуло інфікування блідою трепонемою. Сьогодні докладається багато зусиль для того, щоб обмежити поширення сифілісу в Україні, вчасно виявити приховані його форми та шляхом проведення профілактичних засобів запобігти випадкам природженого сифілісу та нейросифілісу. Це вимагає проведення комплексної фармакотерапії даного захворювання, а також відповідної імунокорекції.

Крім того, значна роль у розвитку вторинних захворювань, спричинених інфекціями, що передаються статевим шляхом, належить хламідіям. Урогенітальний хламідіоз є комплексною проблемою медичної науки та практичної охорони здоров’я, оскільки це захворювання може спричинити серйозні ускладнення. На сьогодні в Україні зареєстровано близько 1 млн випадків захворювань, спричинених хламідійною інфекцією. Викликає занепокоєність той факт, що рівень захворюваності на дану інфекцію особливо високий серед підлітків. У більшості випадків хламідіоз перебігає безсимптомно, що значно ускладнює його діагностику та лікування. Хламідії можуть спричинити такі захворювання, як уретрит, епідидиміт та простатит у чоловіків; уретрит і цервіцит у жінок, який може ускладнитися розвитком ендометріозу та сальпінгіту. Вважають, що у деяких випадках безпліддя у чоловіків та жінок важливу роль відіграють саме хламідії.

Лікування різних форм хламідійної інфекції є серйозною проблемою сучасної дерматовенерології, незважаючи на теоретичні та практичні досягнення у сфері фармакології та фармації. Ефективними засобами лікування хламідіозу є застосування макролідів та сульфаніламідів. На конференції було представлено результати дослідження з вивчення клінічної ефективності 16-членного макроліда — джозаміцина у лікуванні хламідійної та змішаної інфекцій, який завдяки резистентності до деградуючої дії ферментів зумовлює виражений антибіотикотерапевтичний ефект.

ПРОБЛЕМИ ГРИБКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ШКІРИ

Останніми роками почастішали випадки грибкових захворювань (мікозів), які діагностують у кожного п’ятого мешканця нашої планети. В структурі захворюваності мікозами основне місце посідають поверхневі мікози, а саме дерматомікози, за яких уражаються всі шари шкіри, зокрема її придатки — волосся та нігті. Оніхомікоз, який ушкоджує ногтьові пластинки, складає 20–40%. В Україні в 90-х роках показники захворюваності на грибкову патологію зросли в 2,3 разу порівняно з 80-ми.

У виникненні грибкової інфекції важливу роль відіграє не тільки вірулентність гриба, але й загальний стан організму (зниження реактивності, порушення обмінних процесів, гіповітаміноз, ендокринопатії тощо). Безконтрольний прийом антибіотиків та хіміопрепаратів також спричинює розвиток мікозів. Крім того, чільне місце в патогенезі дерматофітій посідає порушення структури та функції шкіри — тріщини, мацерація, травми тощо.

Значна увага на конференції приділялася питанням сучасного лікування мікозів. На сьогоднішній день у вітчизняних клініках застосовують такі лікарські засоби з протигрибковою дією, як тербінафін, ітраконазол, флуконазол, кетоконазол, гризеофульвін та інші.

ІНШЕ

В ході науково-практичної конференції була розглянута проблема герпетичної інфекції в дерматовенерології та косметології, а також такі важливі питання, як лікування дерматозів у пери- та постменопаузальний період у жінок, зокрема з використанням лазерних технологій. На жаль, у даному короткому повідомленні неможливо висвітлити всі проблеми, які були предметом обговорення на форумі.

ПРО ГЕНЕРАЛЬНОГО СПОНСОРА — «ФАРМАЦЕВТИЧНУ ФІРМУ «ДАРНИЦЯ»

Без перебільшення можна сказати, що «Фармацевтична фірма «Дарниця» фактично була «двигуном» науково-практичної конференції дерматовенерологів. Вона представила на форумі низку своїх препаратів, призначених для лікування пацієнтів дерматовенерологічного профілю. Третій день роботи конференції пройшов на території «Фармацевтичної фірми Дарниця». Тут відбулася нарада обласних дерматологів, на якій розглядалися перспективи подальшого розвитку галузі. Представники фірми організували для учасників наради екскурсію у виробничі цехи, ознайомили зі специфікою виготовлення різноманітних лікарських форм. Детально про вклад «Фармацевтичної фірми «Дарниця» у проведення науково-практичної конференції та забезпечення українських пацієнтів ефективними лікарськими засобами для лікування хворих дерматовенерологічного профілю читайте у найближчому номері «Щотижневика АПТЕКА».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті